119. ligaški
204

Osim odgovorio Musemiću na opasku da je Željezničar favorit u derbiju

K. H.
Sulejman Krpić, Amar Osim i Armin Herić (Foto: D. S./Klix.ba)
Sulejman Krpić, Amar Osim i Armin Herić (Foto: D. S./Klix.ba)
Trener Željezničara Amar Osim najavio je 119. ligaški sarajevski derbi protiv Sarajeva koji se u subotu igra na stadionu Grbavica s početkom u 20 sati.

Na početku konferencije za medije Osim je imao samo riječi hvale za Sarajevo te je istakao da se ne slaže s riječima Husrefa Musemića da su Plavi favoriti u ovom derbiju.

"Kolega Husref Musemić može pričati šta hoće i kako hoće, ali ja se ne bih složio s tim da smo mi favoriti u ovom derbiju. Uvijek postoje dvije priče i dvije strane, mi igramo na svom stadionu, ali protiv prvoplasirane ekipe na tabeli i aktuelnog prvaka. Tabela pokazuje ko je u ovom trenutku bolji, kao i igre u prethodnih godinu dana, i prema tome Sarajevo je u prednosti. Hvala njima, ali ne slažem se da smo favoriti. I mi znamo 'baciti šuplju priču', pa nećemo pasti u klopku", kazao je Osim.

Na pitanje koliko bi pobjeda, odnosno poraz značili Željezničaru u ovom derbiju, Osim je bio vrlo jasan.

"Nije lijepo biti pet bodova u zaostatku ako nešto ganjaš, a ako izgubiš, jako je bitno vidjeti na koji način si ti učinio. Ipak, nadam se da se to neće desiti. S druge strane, ako pobijediš, a vidiš da si slabiji, šta ti to znači? Imat ćeš prednost od jednog boda, ali će oni imati sve ostalo. Puno je važnije pokazati nadu za nešto, a to nešto je nekih 20-ak kola do kraja prvenstva. Mi ćemo nakon ove utakmice znati otprilike gdje smo, što je meni jako važno", istakao je trener Željezničara.

Kada je u pitanju subotnji derbi, Osim je istakao da će Sarajevu biti nešto lakše igrati na gostujućem terenu.

"Ja mislim da je lakše igrati Sarajevu jer igraju u gostima, a oni čak i ako izgube imat će samo jedan bod zaostatka, dok ćemo mi imati pet bodova. Zna se kome je lakše s te strane. Ja se nadam da ćemo u ovu utakmicu ući bolje nego protiv Širokog Brijega, nadam se da nećemo biti u zaostatku od dva gola nakon prvih 15 minuta i da ćemo biti ozbiljniji i više koncentrisani. Nama bi išlo u prilog da utakmica bude u egalu i da imamo adute s klupe. Ja bih bio sretan da igramo loše, ali da osvajamo bodove. Rezultate Sarajeva treba staviti u kontekst zajedničkog rada jer je Husref u klub došao prije dvije godine, pa zbog toga i kada igraju loše mogu osvojiti bodove. To nije sreća, to je nešto što se zove malo drugačije", kazao je Osim.

Trener Željezničara također je pohvalio napadački tandem Krpić- Zec koji se u nekim prethodnim utakmicama pokazao kao dobitna kombinacija.

"Ermin Zec i Krpić gode jedan drugom, nisu igrali puno jedan s drugim, ali ono što jesu igrali su lijepo i dobro. Lijepo je igrati Krpiću s igračem koji zna dodati loptu, a Zecu s igračem koji to može realizovati. Mislim da to može ići dobroo i još bolje", dodao je trener Plavih.

Još jednom podsjećamo, gradski derbi između Željezničara i Sarajeva igra se u subotu na stadionu Grbavica s početkom u 20 sati.