U intervjuu za list Der Grazer
227

Osim: Nogomet je moj život, želim BiH na SP 2014. u Brazilu

Klix.ba
Ivica Osim, legenda bh. nogometa i sadašnji član Odbora za savjetovanje i posredovanje u Nogometnom savezu BiH, kazao je u intervjuu za austrijski list Der Grazer kako mu je želja da sa reprezentacijom BiH naredne godine ode na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.
Zbog ljekarskih kontrola, Osim je sve češće gost u Grazu. Kako je kazao za navedeni list, stanje ide polako nabolje.

Na pitanje da li bi, da ima priliku, ponovo donio istu odluku kada je riječ o odlasku u Japan, popularni Švabo kako je i ta odluka 2003. došla sasvim spontano.

"Tada sam imamo ideju u glavi, da napravim nešto novo, da treniram jednu potpuno novu i drugačiju momčad. Problem kod Japanaca je taj što imaju novca za nogomet, ali nemaju ekipu niti imaju top-ligu. Pojedinačno, kupuju se vrhunski igrači, ali sa tom filozofijom ne možete napraviti ekipu", kazao je Osim.

Bivši predsjednik Komiteta za normalizaciju u NS BiH kaže kako je novac najveći neprijatelj nogometa.

"Gdje je mnogo novca u igri, tu cvjeta korupcija. U svijetu kladionica vrte se milioni. Novac vlada nogometnim svijetom. Danas igrači zarađuju besramno mnogo novca", kazao je Osim između ostalog te nastavio:

"Želim da BiH bude na SP u Brazilu 2014 godine. 22. marta imamo sudbonosnu utakmicu protiv Grčke. Savladamo li ovu prepreku, skoro pa sigurno smo tu. Lično pomažem kao savjetnik timskom šefu Safetu Sušiću pri treninzima, posjećujem mnoge utakmice, kontrolišem stadione i sudije. Imam pune ruke posla. Nogomet je ustvari moj život. Nogomet je najljepša sporedna stvar na svijetu", dodao je Osim.