Prva utakmica na klupi
49

Osim: Nećemo se dramatično pojačavati jer ne smijemo praviti greške

Piše: O. T.
Amar Osim (Foto: R. D./Klix.ba)
Amar Osim (Foto: R. D./Klix.ba)
Trener Željezničara Amar Osim u razgovoru za naš portal nakon prve utakmice na klupi Plavih u novom mandatu kazao je da njegovi igrači pokazuju ozbiljnost na treninzima te da se njegov tim neće "dramatično pojačavati" u ovom prijelaznom roku.

Osim je prvi put u ovom mandatu vodio Željezničar u prijateljskom meču protiv Slobode u Međugorju u kojoj su Plavi nakon preokreta slavili rezultatom 2:1. Utakmica se igrala u dva poluvremana od po sat vremena. Tako je Osim mogao vidjeti dvije postave na djelu.

"Očekivali smo zalaganje i ozbiljnu igru, to smo i dobili. Kvalitet nismo očekivali, jer ga i ne možemo tražiti u ovoj fazi priprema pošto su igrači od početka priprema konstantno pod velikim naporima. Vidjeli smo nekoliko finih akcija, dva lijepa gola... Da smo ostvarili i drugačiji rezultat, isto bih rekao", kazao je Osim za Klix.ba.

Od početka priprema Osim je zadao visok i naporan tempo tako da treninzi traju i po dva i po sata. Plan koji je imao pred početak priprema dodatno koriguje kako bi se prilagodio fizičkom stanju igrača.

"Moramo se prilagođavati fizičkom i taktičkom stanju igrača. Mi znamo da naša ekipa sada ne može biti specijalno spremna i naš fokus je na fizičkoj pripremi, tek pomalo ubacujemo stvari iz igre", govori naš sagovornik.

Na prvoj konferenciji za medije, Osim je otvoreno kazao da neke igrače Željezničara i ne poznaje. Sada je dobio mnogo bolju sliku.

"Imam bolju sliku igrača, jer drugačije ih je gledati na televiziji ili s tribina, nego ih imati svaki dan pod kontrolom. Bolje se vidi kada ste svaki dan s igračima, bez obzira što su utakmice važnije od treninga, ali na treningu imate više utjecaja", kazao nam je.

Amar Osim (Foto: R. D./Klix.ba)
Amar Osim (Foto: R. D./Klix.ba)

S velikim interesovanjem prati se prijelazni rok na Grbavici. Neki igrači (Miloš Bakrač, Filip Jazvić, Ivan Čurjurić) već su raskinuli ugovor s klubom po dolasku Osima. Čekaju se pojačanja. Međutim, Osim ne najavljuje velike promjene.

"Može se već govoriti o broju igrača, ali neće to biti nešto dramatično. Jednostavno ne smijemo sebi dopustiti da griješimo. Znamo da je zimski prijelazni rok malo gadan zbog izbora. Na nekim mjestima smo deficitarni, to je sve što mogu reći", otkrio je Osim koji je do sada doveo samo Srđana Stanića koji je i ranije nastupao za Plave, a posljednji angažman imao je u Zrinjskom.

Danas je na utakmici igrao veliki broj mladih igrača, ali Osim nije htio nikoga posebno isticati. Ipak, nije štedio riječi hvale za pristup svojih igrača na treninzima.

"Ne volim pričati izolovano o igračima. Imaju dobar pristup, a tu mislim i na mlade igrače. Na ovoj utakmici se nije moglo mnogo vidjeti, ali ja na treninzima vidim ozbiljnost i na taj način možemo očekivati pomak", najavljuje Osim.