Zvanično predstavljen
10

Osim: Nakon četiri godine sam "izgorio", prelako smo otpisivali igrače

Piše: N. K.
Amar Osim (Foto: H. M./Klix.ba)
Amar Osim (Foto: H. M./Klix.ba)
FK Željezničar je danas u klupskim prostorijama organizovao konferenciju za medije na kojoj je predstavljen novi šef stručnog štaba Amar Osim.

Raspoloženi trofejni stručnjak odgovorio je na brojna pitanja, a na početku je novinare odmah zanimalo stanje igračkog kadra.

"I prije ovih posljednjih odlazaka vidjelo se da ekipa nije u stanju iznijeti ono što treba, a to i tabela pokazuje. Zbog toga smo raskinuli ugovore s pojedinim igračima. To je jedan od osnovnih razloga što nije postojao sklad između naših očekivanja i onoga što ulažemo u ekipu. Kad već ne možemo imati funkcionalnu ekipu, onda trebamo imati barem jeftiniju. Ekipa će se pojačati. Imamo mali broj igrača generalno, ali nećemo žuriti. Prijelazni rok traje do 1. februara u većini zemalja. Većina igrača traži klub u inozemstvu. Lijepo bi bilo da to sve ranije kompletiramo, ali ne smijemo praviti greške u dovođenju igrača. Nećemo raskinuti ugovore s pet-šest igrača i dovesti neke koji su na istom nivou", rekao je Osim.

Novi Željin trener je rekao kako će se produžiti ugovor s Jadrankom Bogičevićem.

"Smatramo da praksu prelakog odricanja igrača trebamo prekinuti. Procjena je da Bogičević može još uvijek nešto ponuditi i zato ćemo nastaviti saradnju s njim. I Stanića ćemo pokušati vratiti. Igrač je koji je bio kod nas i koji nam može pomoći", otrkio je.

Osvrnuo se Osim i na Željine rezultate iz jesenjeg dijela sezone, ali i o kvalitetu Premijer lige BiH.

[VIDEO]https://www.klix.ba/sport/nogomet/pogledajte-prvo-izlaganje-amara-osima-nakon-povratka-na-zeljinu-klupu/190114074[/VIDEO]

"Izgubili smo pet utakmica uzastopno jer smo slabi. Može malo sudija pogriješiti ili imati nesreću nekoliko puta. Ali izgubiti pet puta znači da smo slabi. To je očito. Ne sjećam se ko je posljednji put tako izgubio. Treba se svojski potruditi da izgubiš pet utakmica. Nije sramota reći da si slab. Insistirat ću na tome da se usadi tačno mišljenje o sebi. Liga se smanjila. Malo se koncentrisao kvalitet i suđenje je bolje. Međutim, prije su igrali bolji igrači. Kakva god da je, naša je liga. Svih 11 protivnika ima protivnika, ima svoje kvalitete", istakao je Osim.

Dotakao se Željin trener i igrača koje je zatekao.

"Klub mora imati posebnu nit, jer ko će pokazati novim igračima koji dođu u klub šta je i ko je Željo. Pa, do nekidan nisam znao kako Pavić izgleda. Je li igrao Jazvić u Želji? Ne znam ni kako on izgleda. Zbog svega toga se moraju promijeniti određene stvari u klubu", kazao je Osim koji nije želio komentarisati status Stojana Vranješa.

Za omladinski pogon je rekao kako ima prostora za napredak.

"Neke ćemo stvari promijeniti na onom na što možemo utjecati. Međutim, oni treniraju na jednom terenu i to dovoljno. Pokušat ćemo uozbiljiti sve i tu smo opet neke ljude prelako otpisali. Za razliku od Sarajeva koje ima moderan kamp ili Širokog, mi nemamo kapacitet da se time bavimo. To je problem koji moramo riješiti", rekao je.

Dotakao se i posljednjeg perioda provedenog u klubu.

"Nakon četiri godine sam 'izgorio'. Međutim, nekome se u klubu tada učinilo pogodnim da je dobro da ja budem i dalje tu uz klub. Rekao sam, ako mislite da mogu pomoći, ja ću ostati u klubu, ali sam jasno rekao da se neću baviti trenerskim poslom. I danas se priča o tom mom navodnom odmoru, a nema uopšte potrebe", pojasnio je Osim te se za kraj osvrnuo na mogućnosti Plavih u Evropi.

"Željo ima predispozicije da nešto uradi u Evropi. Mislim tu na tradiciju, prije svega. Ima i Sarajevo, ali smo mi više u prednosti. Naravno, oni sada imaju bolju ekipu, ipak je razlika 15 bodova na tabeli i to jasno govori", dodao je Osim.