Uoči početka prvenstva
75

Osim: Jači smo nego prošle sezone, Borac nam je dupla nepoznanica

D. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Plavom salonu stadiona Grbavica danas je održana konferencija za medije uoči početka nove sezone u Premijer ligi BiH i prve utakmice koju Željezničar u subotu igra protiv Borca na svom terenu. O tim temama je s novinarima razgovarao trener Plavih Amar Osim, a medijima se obratio i novi nogometaš Petar Bojo.

"Jači smo nego prošle sezone, barem zato što smo duže na okupu. Nismo izgubili ništa osim Šabanadžovića koji je bio standardan. Računamo da se sa šest mjeseci rada drugačije ponaša, ali ne mora ništa značiti, pogotovo u prvoj utakmici koju igramo protiv Borca. Prva utakmica je uvijek neugodna jer ne znaš šta je protivnik prethodno radio, a naš protivnik je nastupao u drugoj ligi i to je dupla nepoznanica. Oni imaju nekoliko iskusnih igrača koje su kupili, a koji imaju zavidan CV. Imaju ambiciju da se pokažu na samom početku, kao i obavezu prema navijačima. Borac je dobar rival, utakmice su često napete i neizvjesne. To očekujemo i sutra", izjavio je Osim.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Željezničar na probi ima igrača iz Afrike koji će se pokušati dokazati struci.

"Nogometaš iz Afrike je trebao doći na početku priprema, ali je tek prije nekoliko dana dobio vizu. Imamo plan da ga vidimo i eventualno ostavimo. Ima dobre preporuke, gledali smo i snimke. U sljedećih desetak dana će pokazati da li je igrač za nas. Što se tiče mladih igrača koje smo doveli, nećemo ih odmah gurnuti u vatru, ali će biti blizu ekipe. Rano im je za nastup u teškoj utakmici", rekao je trener Želje.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On vjeruje da se njegov tim u novoj sezoni može boriti za sam vrh tabele.

"Ne bih bio u klubu da ne mislim da se možemo ravnopravno boriti za nešto, maksimalno i svim silama. Popravili smo se u odnosu na prošlu sezonu, doveli smo nekoliko igrača koji mogu donijeti drugu dimenziju. Uz dobar početak i atmosferu sve može izgledati drugačije. Nadamo se da uz kapacitete koje imamo možemo biti u dobroj situaciji, a prošle sezone nismo imali dosta stvari. Sada imamo sve preduslove za to", kazao je Osim.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Novinare je zanimalo u kakvoj su formi Mehmed Alispahić i Ermin Zec, igrači od kojih se mnogo očekuje.

"Mehmed Alispahić i Ermin Zec su prošli pripreme kako treba. U boljoj su fizičkoj formi, a Alispahić je u planu za nastup u prvoj ekipi. Zec se prije nekoliko dana malo povrijedio te nije trenirao, ali očekujemo da će pokazati ono zbog čega je doveden. Ima dovoljno godina da može puno dati i nama i nogometu. Za njegov nastup ćemo još vidjeti s ljekarima", istakao je šef stručnog štaba tima s Grbavice.

Petar Bojo (Foto: D. S./Klix.ba)
Petar Bojo (Foto: D. S./Klix.ba)

Potom je riječ dobio Petar Bojo, koji je ovog ljeta stigao na Grbavicu. On očekuje pobjedu protiv Borca.

"Od prvog poziva iz Želje sam osjetio da je to to, imao sam želju da dođem ovdje. Debi protiv Borca će mi značiti puno, doveli su prava pojačanja i zaslužuju Premijer ligu BiH. Ipak, uz pomoć naših navijača bodovi će ostati na Grbavici", poručio je Bojo.

Utakmica Željezničar - Borac se igra u subotu na Grbavici od 20:30 sati.