Prva liga FBiH
3

Osam klubova odgovorilo NS FBiH: Kriminalno je tražiti od nas dokaze, to možete sami

Klix.ba
Foto: NK Travnik
Foto: NK Travnik
Osam klubova Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine (NK Travnik, FK Rudar Kakanj, FK Bosna Sema, NK GOŠK Gabela, NK Bratstvo, FK Velež, FK Radnički Lukavac i NK Bosna Visoko) koji su se žalili na regularnost tamičenja i koji su prijetili bojkotom 23. kola lige poručili su Nogometnom savezu FBiH da neće odustati od svojih stavova i donijeli su odluku da će ipak odigrati 23. kolo s tim da će njihove utakmice kasniti pet minuta.

Navedeni klubovi su protekle srijede održali sastanak u Vogošći i tom prilikom su iznijeli zajednički stav prema kojem tvrde da je ovosezonsko izdanje Prve lige FBiH neregularno. Uz to, klubovi su iznijeli svoje zahtjeve i zaprijetili bojkotom narednog kola ukoliko se zahtjevi ne ispune.

Nogometni savez FBiH je, među ostalim, odgovorio da klubovi "dostave dokaze za navedene tvrdnje ili će protiv njih biti pokrenut postupak" nakon čega je uslijedilo novo saopćenje osam klubova koji su, nakon sastanka u Vogošči, danas održali sastanak i u Travniku.

Klubovi su zatražili od Saveza da organizuje "sastanak sa klubovima Prve lige FBiH najkasnije do srijede 26. aprila 2017 godine" te postavljaju pitanje "zašto u prošlom kolu nije omogućen TV prijenos dvije ključne utakmice a to su Zvijezda Gradačac - Travnik i Sloga Simin Han - Gošk Gabela".

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Pozdravljajući odluku NS FBIH da poduzme određene aktivnosti u cilju vraćanja regularnosti prvenstva, prisutni klubovi su donijeli odluku da se odigraju utakmice 23. kolo Prve lige FBiH uz protest na način da će utakmice početi sa pet minuta zakašnjenja! Napominjemo da klubovi ne odustaju od ranije iznesenih zahtjeva, te traže da Savez organizuje sastanak sa klubovima Prve lige FBiH najkasnije do srijede 26. aprila 2017 godine.

Podsjećamo, zahtjevi klubova su:

  1. Smjena Komisije za suce i suđenje NS FBIH.
  2. Suspenzije sudaca Mirze Kazlagića i Kenana Bajraktarevića do kraja sezone.
  3. Supervizija od strane NFS BiH na svim utakmicama Prve lige FBiH do kraja prvenstva.

Predstavnici klubova su jedinstveni u stavu da na sastanku sa Savezom budu prisutni i predstavnici NFS BiH, te da se donesu koraci koji će hitno vratiti regularnost takmičenju.

Ovom prilikom, predstavnici klubova su se osvrnuli i na jučerašnje saopćenje NS FBiH:

Žalosno je da Nogometni savez FBiH prijetnjama odgovara na zahtjeve klubova koji žele da se vrati regularnost lige u kojoj se takmičimo! Još žalosnija i potresnija je činjenica da Savez predlaže, da reviziju suđenja na utakmicama, rade ljudi protiv kojih se naši klubovi bune!?

Krajnje je kriminalno, da čelnici NS FBiH, ne žele da pregovaraju s klubovima i da zahtijevaju od klubova da skupljaju dokaze kada imaju sva tijela i resurse da to sami odrade. Nevjerovatno je da Savez prijeti klubovima ako ne dostave dokaze kada znamo da isti taj Savez ne dozvoljava klubovima snimke gostujućih utakmica nego iste mogu dobiti samo uz saglasnost domaćina ?!

Da ne govorimo da se klubovima za svaku analizu utakmice traži uplata od 400 KM? Očigledno da rukovodstvo saveza smatra da Klubovi postoje za Savez a ne Savez za klubove. Ovu tvrdnju potkrepljuje i činjenica da su upravo klubovi najveći financijeri Saveza i da rukovodstvo Saveza nije uspjelo da osigura ni jednog velikog sponzora. Ako smo mi ti koji finansiraju savez onda nam se mora omogućiti i kvalitetan servis i regularnost takmičenja!

Ovom prilikom informišemo javnost da klubovi plaćaju sve troškove organizacije utakmice i da plaćamo sve honorare službenih osoba! Važno je da javnost zna da nam je za pokrivanje troškova prema Savezu, u prosjeku, potrebno 2000 KM po utakmici. To znači da Klub mora prodati najmanje 500 karata da bi pokrio samo obavezi prema Savezu dok nam za pokrivanje svih troškova utakmice treba mnogo više!

Javnost ima pravo da zna da se delegiranja vrše prema regijama, kako bi službene osobe mogle da organizuju zajednički prijevoz, iako su klubovi obavezni platiti troškove prijevoza za svih šest službenih osoba odvojeno? Ovo je još jedan u nizu dokaza da se u Prvoj ligi FBiH igra samo za Savez i sudije!

Važno je da spomenemo da je Savez ustupio besplatno prava na TV prenose utakmica nekim televizijama i da klubovi nemaju ni jednog feninga od toga! A znamo da se cijeli svijet nogometa zasniva upravo na zaradama od televizijskih prava? Ovu odluku pravdaju ciljem da se se poveća regularnosti takmičenja. Zašto onda u prošlom kolu nisu omogućili TV prijenose dvije ključne utakmice a to su Zvijezda Gradačac - Travnik i Sloga Simin Han - Gošk Gabela?

Ovom prilikom pozivamo sve klubove Prve lige FBIH da nam se pridruže u borbi za vraćanje regularnosti takmičenju. Također, još jednom pozivamo rukovodstvo Saveza na dijalog i partnerstvo. Budite sigurni da ćemo ustrajati u cilju da nogomet vratimo na zelene terene i da nas nikakve prijetnje neće pokolebati!", stoji u saopćenju.