Nogomet
0

Osam hobotnica u borbi za Paulovog nasljednika

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Organizatori nadolazećeg FIFA-inog Svjetskog prvenstva za nogometašice u Njemačkoj objavili su kako je organizirano takmičenje za nasljednikom uginule hobotnice-proroka po imenu Paul.

Tako će diljem akvarijskih kompleksa Sea Life po Njemačkoj biti organizirano takmičenje u prognozerskim sposobnostima inteligentnih mekušaca. Svaka od osam izabranih hobotnica u osam različitih gradova u akvarijima u Berlinu, Hannoveru, Königswinteru, Konstanzu, Münchenu, Speyeru, Timmendorfer Strandu i nekadašnjem Paulovom domu Oberhausenu imat će iste uvjete prilikom davanja svoje prognoze, iako je tačan format, odnosno način na koji će to raditi, zasad nepoznat.

Podsjećamo, iz svog doma, oberhauzenskog akvarija Sea Life, hobotnica Paul je hraneći se iz jedne od dviju nacionalnim zastavama označenih posuda tačno prognozirala rezultate osam utakmica sa SP-a u Južnoafričkoj Republici prošle godine. Pogodila je sve ishode ogleda u kojima su učestvovali njemački reprezentativci, a pogodila je i ko će slaviti u finalnom meču uzevši hranu iz posude sa španskom zastavom na njoj.

Za vrijeme SP-a u Južnoafričkoj Republici Paul je bio pravi hit, a nakon njegove smrti u oktobru prošle godine na adresu Sea Life Centera u Oberhausenu stiglo je na stotine izraza sućuti od obožavatelja diljem svijeta.