Nogomet
0

Osam golova na Koševu; Hrvatska bolja od BiH

Sarajevo-x.com/FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U prijateljskoj utakmici nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu Hrvatska je u srijedu savladala reprezentaciju BiH rezultatom 5:3. Hat-trick za BiH postigao je Zlatan Muslimović.

Strijelci za Hrvatsku bili su Da Silva (18.), Srna (35., 74.), i Niko Kovač (72., 81.).

Nogometaši Hrvatske zasluženo su slavili u pripremnoj utakmici na stadionu Asim Ferhatović Hase sa visokih 5:3 čime su pokazali da se s pravom nalaze na šestom mjestu FIFA rang liste. Veći dio utakmice Hrvati su bili bolji tim, dok su izabranici Fuada Muzurovića samo u drugom poluvremenu pružili kvalitetnu igru.

Prvo poluvrijeme proteklo je u potpunoj dominaciji hrvatskih nogometaša, koji su zatvorili sve prilaze svom golu, a iz brzih kontranapada opasno prijetili golmanu Guši. U 18. minuti Da Silva je nakon centaršuta Petrića Hrvatsku doveo u vodstvo od 0:1, a 15 minuta kasnije Srna je iskoristio grešku odbrane BiH i povisio na 0:2.

I nakon primljenih golova nogometaši BiH nisu promijenili pristup igri, prepustivši sredinu terena gostujućim nogometašima. Tek u 40. minuti Muslimović se uspio osloboditi svog čuvara i sa 16 metara zatresti mrežu reprezentacije Hrvatske.

U drugom poluvremenu, ulaskom Džeke i Ibričića, nogometaši BiH su krenuli mnogo ofanzivnije, a rezultat toga bio je izjednačujući pogodak u 70. minuti. Misimović je u šesnaestercu Hrvatske pronašao usamljenog Muslimovića koji je postigao svoj drugi pogodak.

Radost domaćih navijača nije dugo trajala, jer su Hrvati za nepune dvije minute uspjeli ponovo doći do dva gola prednosti. U 72. minuti Niko Kovač je nakon centaršuta Srne pogodio za novo vodstvo Hrvatske, a već u 74. minuti prednost je udvosturčio Srna.

Za novu neizvjesnost pobrinuo se Muslimović, koji je u 77. minuti postigao treći gol, a sedmi u dosadašnjih sedam nastupa u dresu bh. reprezentacije. No, Hrvati su ponovo za kratko vrijeme uspjeli doći do pogotka preko Nike Kovača, koji je sa 30 metara savladao rezervnog golmana BiH Alaima i tako postavio konačan rezultat utakmice.

Utakmica između BiH i Hrvatske bila je prilika za selektore Fuada Muzurovića i Slavena Bilića da provjere mogućnosti reprezentativaca uoči nastavka kvalifikacija za EP. Sljedeći meč kvalifikacija reprezentacija BiH igra 8. septembra u Mađarskoj, a četiri dana kasnije dočekuje Moldaviju.