Oštar start
3

Oprosti mi, Pape, za sve grube ri'či, al' ipak, otiđi!

Piše: Bakir Tiro
Pali smo bez borbe, želje, ideje, te ono što je najgore, bez bilo kakve igre. Pognutih glava napustili smo Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" – "Koševo". Francuzi su nas pregazili u Sarajevu. Iako o totalnom krahu rezultat od 0:2 i ne govori toliko.

Za 90 minuta utakmice naši reprezentativci uputili su jedan udarac ka golu Llorisa. I to onaj Miralema Pjanića iz slobodnog udarca sa 40 metara. Imali smo i dvije poluprilike. Naravno, nedovoljno za bilo šta drugo osim jednog od najsramotnijih poraza u historiji državnog tima BiH.

Poniženje bez presedana

Safet Sušić definitivno nije kalibar trenera za selektora fudbalske bh. reprezentacije. Mnogo nerezonskih grešaka u taktici, formaciji i sastavu tima, prosto rečeno, neobjašnjivi su?! Za njih objašnjenje nema ni Sušić. U sramotnom porazu bez ispaljenog metka popularnom Papetu glavni argument bio je:

"Pa, kud baš da ih krene protiv nas?!"

Niti je Francuzima krenulo, niti je selektor uradio bilo šta korisno da bi ih spriječio u nakani da nas pobijede. "Galski pijetlovi" iskoristili su sve slabosti u našoj taktici, što je njihov selektor Laurent Blanc najbolje obrazložio riječima: "Naš cilj bio je da broj 10 ne uputi loptu ka broju 11. Uspjeli smo i pobijedili."

Poniženje bez presedana. Eto, na šta se svodi naša igra od kako je Sušić selektor.

Srušeni poput poredanih domina

A, kako smo igrali? Sa jednim napadačem, ali sa dva tipična špica u ekipi, Ibiševićem i Džekom. Prvi spomenuti opet je imao povučenu ulogu, više u funkciji isturenog veznog igrača. Ibišević to ne može igrati! Ili je Vedad trebao ostati na klupi za rezerve, ili, ako je već bio u timu, trebali smo igrati u formaciji sa dvojicom napadača.

No, tu nije kraj greškama u taktici, formaciji i sastavu tima. Sušić ih je lančano nanizao. Stoga, naša fajterska i napadačka igra od prije samo nekoliko mjeseci, protiv Francuza srušila se poput poredanih domina.

Ibišević je indirektno iz tima istisnuo Sanela Jahića. Zvjezdan Misimović ponovo je gušio Miralema Pjanića koji je igrao na svojoj neprirodnoj poziciji, nešto defanzivnije u veznom redu. Pjanić je u defanzivi loš! To vide i znaju svi. Pogotovo Francuzi i njegovih nekoliko saigrača iz "Lyona" koji nam u utorak navečer održaše lekciju na uspavanoj, birvaktile olimpijskoj ljepotici. Misimović je u defanzivi nešto bolji od Pjanića, ali i on je u ovom segmentu igre loš! Dakle, ili ne igraju zajedno od prvog minuta ili su na terenu obojica, ali u drugoj postavci igre.

Nakon svega, koji stručnjak na planeti može pojasniti šta je Sušić želio protiv Francuza?! Braniti se cijelu utakmicu i igrati na nulu? Onom taktikom, formacijom i sastavom – pogibeljno! Napasti Francuze i ići na trijumf?! Sa Džekom odsječenim u napadu?! Nemoguće!

Izmjene, psovke, autoritet

Ni Papetove izmjene u timu nisu donijele nikakvu promjenu na terenu. Kada smo gubili sa 0:1 u posljednjih 26 minuta igre u "vatru" je poslao Jahića i Ermina Zeca. Međutim, iz igre je povukao Elvira Rahimića i Vedada Ibiševića. Formacija na terenu ostala je ista, samo su dva nova fudbalera bila založena u nemogućoj misiji...

Atmosfera u timu, isticali su naši reprezentativci, bila je odlična. Ipak, priča je za sebe. Dolaskom Sušića autoritet je strana riječ u našoj svlačionici. I u utakmici sa Francuskom bile su primijetne međusobne svađe igrača na terenu. Konkretno, Džeko i Pjanić razmijenili su i psovke poslije drugog gola Francuza.

Očito, našim reprezentativcima u ovom trenutku potrebna je čvrsta ruka. Sušićeva, po svemu sudeći, veoma je mekana.

Oprosti mi, Pape, za sve grube ri'či, al' ipak, otiđi!