{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opraštaju li se Sloboda i Borac od Premijer lige: Dugovi nisu izmireni, čeka se odluka NS BiH

24.5.2018. u 12:59
69
52
Opraštaju li se Sloboda i Borac od Premijer lige: Dugovi nisu izmireni, čeka se odluka NS BiH
69
Opraštaju li se Sloboda i Borac od Premijer lige: Dugovi nisu izmireni, čeka se odluka NS BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sloboda nije izmirila dugovanja prema bivšim nogometašima Ivanu Fatiću i Ivanu Kostiću te se nalazi u ozbiljnim problemima pred zasjedanje Drugostepene komisije za licenciranje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Dugove nije izmirio ni Borac tako da bi na današnjoj sjedinici ova dva kluba mogla ostati bez licence za učešće u Premijer ligi BiH naredne sezone.
Cijeli slučaj vezan za Slobodu te igrače Fatića i Kostića stigao je do Međunarodne nogometne federacije (FIFA) tako da se Sloboda zbog dugovanja prema Fatiću i Kostiću nalazi pred Disciplinskom komisijom FIFA-e, a dugovanja iznose skoro 100.000 KM.

Slobodi, kao i Borcu, su već na sjednici Prvostepene komisije za licenciranje odbijeni zahtjevi za dobijanje licence za Premijer ligu, a danas je zasjedanje Drugostepene komisije nakon koje će biti poznato da li će Sloboda i Borac naredne sezone igrati Premijer ligu.

Ukoliko ovi klubovi ne dobiju licencu, tada bi vrlo vjerovatno Čelik bio jedan od klubova koji bi dobio šansu da naredne sezone igra Premijer ligu iako je Čelik ispao iz lige. Naime, Čelik bi mogao dobiti licencu za Premijer ligu pošto je izmirio veliki broj svojih dugovanja prema bivšim nogometašima i trenerima.

Iz Sindikata profesionalnih fudbalera BiH poslano je saopćenje u kojem se navodi da Sloboda nije izmirila svoje obaveze koje joj je naložila FIFA te se očekuje da Savez napravi naredni korak i ponovo odbije Slobodin zahtjev za dobijanje licence.

"Dobro poznati slučaj dva Ivana, Kostića i Fatića poprimio je međunarodnu dimenziju, s obzirom na to da su navedena dva fudbalera strani državljani i da su pred relevantnim tijelima UEFA-e i FIFA-e dobili izvršnu odluku o naplati potraživanja od svog bivšeg kluba FK Sloboda. Kako se za naše prilike radi o nemalom iznosu ostaje nejasno kako rukovodsvo FK Sloboda na čelu s dezorijentisanim predsjednikom Senadom Mujkanovićem misli riješiti ovaj Gordijev čvor. Ovo ostaje nejasno prije svega jer ne postoji ni minumum šansi da klub dobije licencu za narednu takmičarsku sezonu pošto im to neće dozvoliti komisije NS BiH koje će dosljedno i principijelno primijeniti Pravilnik o registraciji, statusu i transferu igrača NS BiH.

Konkretno, danas (24. maja 2018. godine) do podne nastavlja se Mujkanovićeva i nebuloza njegovog 'pravnog tima'. Nisu izvršili obaveze plaćanja prema Ivanu Kostiću i Ivanu Fatiću na osnovu Odluke Prvostepene komisije za licenciranje NS BiH, a proistekle iz pravosnažne FIFA-ine odluke", ističu iz Sindikata te navode da će Mujkanović biti jedini krivac ako Sloboda ne dobije licencu.

Mujkanović je jučer izjavio da Sloboda nije izmirila dugove prema Kostiću i Fatiću, ali da očekuje da će dobiti licencu.

"Sve je sada u drugom planu dok ne okončamo obaveze vezane za licencu. Sa četvoricom igrača dogovorili smo rokove i način izmirenja duga, jedino nismo s Kostićem i Fatićem koji uopće ne žele razgovor. Njihovo potraživanje je blizu 100.000 maraka i oni se pozivaju samo na FIFA-u i traže sav novac", izjavio je za Fenu Mujkanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: