Ćiro oprezan pred Estoniju
0

Oporavili se Salihović i Spahić, na golu Hasagić

FENA
Sa današnje press konferencije (Foto: F. Krvavac/Fotoservis)
Sa današnje press konferencije (Foto: F. Krvavac/Fotoservis)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine za dva dana u Tallinu igra pretposljednji susret kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu naredne godine u Južnoafričkoj Republici.

Pobjedom u ovom susretu izabranici selektora Miroslava Blaževića iskoristili bi prvu od dvije "meč lopte" da bi osigurali drugo mjesto u grupi te ostvarili historijski uspjeh - prvi put izborili nastup u baražu (dodatnim kvalifikacijama).

Selektor Blažević je na pres-konferenciji istakao da niko u ekipi nije indiferentan prema značaju ove utakmice.

"Za mene je najbitnije da svi igrači imaju savršenu svijest da je to povijesna utakmica. Očekivati je da će biti spremni kako fizički tako i psihički. Ne bih se upuštao u prognozu, ali je činjenica da se radi o jednom vrlo neugodnom protivniku kojeg niko nije uspio nadigrati na njegovom terenu. Svi oni koji su imali šansu da ih pobijede to je bilo minimalno. Nije ih uspio pobijediti jedan Portugal, Brazil je teško došao do minimalne pobjede, Estonci su bili fatalni i za Turke. Kada sam vodio reprezentaciju Hrvatske, tamo smo odigrali najtežu utakmicu u kvalifikacijama. To su upozorenja da ćemo imati jedan izuzetno težak zadatak. Uzeli smo sve to u obzir da ne bismo bili neugodno iznenađeni", kazao je Blažević.

Naglašavajući da je on konzervativan trener koji teško mijenja ekipu koja pobjeđuje, Blažević je najavio da će naš tim u Tallinu nastupiti sa sljedećim sastavom: Hasagić, Nadarević, Jahić, Spahić, Ibričić, Salihović, Rahimić, Muratović, Misimović, Ibišević i Džeko.

Na kraju konferencije upriličena je svečanost na kojoj su sportski novinari koji prate nogometnu reprezentaciju BiH uručili prvi trofej "Bosansko srce" za kapitena Emira Spahića.

Primajući trofej u njegovo ime Blažević se s izborom apsolutno složio.

"Smatram da je Spahić zaslužio ovaj trofej. Ovo će biti dodatni stimulans jer naš kapiten čini sve da bi stvorio ambijent u kakvom svi želimo da bude naša ekipa", kazao je Blažević.

Reprezentacija BiH u Tallin putuje sutra u 11.00 sati, a susret s Estonijom igra se u subotu u 18.00 sati.

Tabela grupe 5:

  1. Španija 8 8 0 0 21:2 24 2. BiH 8 5 1 2 21:8 16
  2. Turska 8 3 3 2 11:8 12
  3. Belgija 8 2 1 5 11:18 7
  4. Estonija 8 1 2 5 7:22 5
  1. Armenija 8 1 1 6 5:18 4

Preostali susreti:

  1. oktobra: Estonija - BiH Belgija - Turska Armenija - Španija

  2. oktobra: Turska - Armenija

Estonija - Belgija BiH - Španija