Na godišnjoj bazi
168

Općina Centar: Kada bi naplaćivali regularnu cijenu FK Sarajevo bi za Koševo plaćao 400.000 KM

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Konferencija za medije Općine Centar (Foto: D. S./Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić održao je danas na stadionu Asim Ferhatović Hase konferenciju za medije na kojoj je govorio upravo o pitanju našeg najvećeg stadiona.

Prije početka konferencije za medije Općina Centar predstavila je i određenu dokumentaciju koja se tiče stadiona Asim Ferhatović Hase, a dokumente možete pogledati u fotogaleriji.

"Svi znamo da javna ustanova CSR ima dugogodišnju saradnju s FK Sarajevo. Ova ustanova je dokazala koliki je prijatelj FK Sarajevo. Ustanova uz pomoć Općine Centar finansijski podržava i daje FK Sarajevo posebne popuste za korištenje stadiona, shodno dugogodišnjoj tradiciji i saradnji. Ustanova na godišnjem nivou ima troškove održavanja samo za glavni teren oko 180.000 KM. Računica nam pokazuje, ako su troškovi 180.000, a Sarajevo plaća 86.000 na godišnjem nivou u startu vidimo koliki je gubitak ustanove. Ukoliko bi po standardnim i regularnim cijenama ustanova fakturisala FK Sarajevo korištenje stadiona to bi iznosilo na godišnjem nivou 400.000 KM. Te cijene nisu komercijalne, nego su na troškovnom principu. FK Sarajevo koristi pomoćne terene i ima oko 2.400 termina. To je po 117 KM, a to nije komercijalna cijena. FK Sarajevo na današnji dan ima dug od otprilike 53.000 KM, s tim da nismo fakturisali korištenje za vrijeme pandemije, nisu ga ni koristili. Nadam se da će ta saradnja ostati i u budućnosti", rekla je direktorica Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju - Sabina Špago.

Nakon direktorice CSR-a medijima se obratio i rukovodilac stadiona Asim Ferhatović Hase - Muhamed Alaim.

"Ja mogu reći ispred firme, a pogotovo privatno s obzirom na to da sam čitav život proveo u Sarajevu. Općina Centar uz malu pomoć Kantona Sarajevo i NS BiH su jedini uradili nešto za stadion Koševo. Koncem 2014. godine sam ja došao u ovu firmu i s UEFA-inim inspektorom obišli smo stadion. Nismo imali WC-a kako treba, a danas to imamo. Poslije toga su urađene prskalice u saradnji s NS BiH i FK Sarajevo. Koncem 2018. godine počinju veliki radovi na stadionu Koševo i pripremanje za treću kategoriju. Ovdje dolazite i znate kako je bilo 2016. godine, a znate kako je sada. Pretprošle godine FIFA i UEFA su pooštrili kategorije. Prošle godine su urađeni reflektori, videonadzor, postavljen semafor... Urađeno je dosta toga i sa zadovoljstvom ću pokazati šta smo još planirali. Obuhvaćene su sve stvari kako bi ispunili treću kategoriju. Naravno uz saradnju s NS BiH. Sve znamo šta nam fali i šta nedostaje. U ovom tenderu koji se završava 26. dobit ćemo najboljeg ponuđača. Mnogo novca je uloženo, oko 1.300.000 KM. Nedavno su urađeni čitači, a to je također bio uslov FIFA-e i UEFA-e. Na svakom ulazu imate čitače. To su stvari koje je Općina Centar uradila uz malu pomoć NS BiH. Ja sam vojnik Sarajeva i nikada ne bih pomislio ništa ružno Sarajevu. Odgovorno vam tvrdim da mi mislimo da je ovo kuća Sarajeva. Bio bih sretan da je Uprava FK Sarajevo sada ovdje. Mi smo nudili dosta stvari da uradimo zajedno s FK Sarajevo", rekao je rukovodioc službe Koševo - Muhamed Alaim i dodao:

"Prošle godine smo zamislili da svaki ulaz ima svoju priču i da svaki sponzor ima priliku da se oglašava. Drugo što smo nudili je da se napravi muzej unutar stadiona i Fan Shop. Nismo to uspjeli završiti do kraja. Ne mogu da hodam ulicom i da me ljudi pitaju neke stvari koje ne stoje. Volio bih da Sarajevo prihvati ponudu. Ogromna sredstva su urađena. Objavljen je i tender i tu imamo grijače, dorada na drenaži, mijenjanje travnjaka, panoramski TV studio. Srednju toretu moramo natkriti, novinarska loža će biti pokrivena i 30 mjesta će biti napravljeno po pravilima UEFA-e. Ako ne bude kakvih problema, znate kako to ide, žalbe, da će kroz 2-3 mjeseca preko konzorcija uraditi. Možemo preskakati grijače i raditi sve ostalo da ispunimo kriterije. Mislim da u tom slučaju ni UEFA i FIFA neće praviti probleme, samo da ne bude poteškoća s tim tenderom. Uvijek ću raditi sve u korist Sarajeva. Volio bih da imamo partnerski odnos. Sarajevo je brend i to je veliki klub. Ni u jednom momentu nismo zapostavili stadion, znamo da je teren najbitniji. Zabole stvari koje izlaze u medijima. Neke stvari ne stoje, neke stoje. Imamo veliku podršku Općine Centar. Prošle godine smo dobili mašinu koju nema niko u Bosni i Hercegovini. To nam je olakšalo posao. Nešto što smo radili prije dva dana sada je skraćeno na dva sata."

Nakon Alaima obratio se i načelnik Općine Centar - Nedžad Ajnadžić.

"Ja bih volio od sutra da bude već nova stranica saradnje između onih koji vole sport, između onih koji su u rukovodstvu FK Sarajevo i sa onima koje do sada nismo izdali, imamo njihovo puno povjerenje, a to su oni koji žive za sport i vole FK Sarajevo. Reći ću nekoliko stvari koje su važnje za projekat stadiona Koševo. Od arene Općina nije odustala ni općinski načelnik. Mi već sada imamo pretpostavke i pripremamo raspis međunarodnog kvalifikacijskog tendera koji će biti objavljen krajem augusta, odnosno početkom septembra. Imamo dva kandidata koja su kredibilna. Jedan je iz Rijada, a drugi iz Australije. Dok to ne bude i uviđavajući činjenicu da će to trajati, mi moramo raditi pretpostavke za odigravanje domaćih i međunarodnih utakmica. Na dohvat smo ruke da dođemo do treće kategorije. Uložili smo skoro 1.5 miliona KM i pripremamo investiciju od skoro 2 miliona. Zahvaljujem se Savezu, mislim da smo u dobrom ritmu i želim da nam se Sarajevo pridruži u tome. Ovo nije nikakva predizborna priča, nije nikakva malina i jabuka", rekao je Ajnadžić i dodao:

"Prije nekoliko mjeseci imao sam sastanak s gospođom Buljubašić, pred njeno putovanje na sastanak s Namom. Svi možemo uraditi puno, a pojedničano ništa. Za sada smo ostali sami. Pozivao sam Vladu Kantona Sarajevo, pozivam Vladu Federacije i nisu ništa dali. Pozivam vlasnika FK Sarajevo da nam se pridruži da napravimo dobar posao. Želim da služim FK Sarajevo i bio sam u upravi kluba kada je bio iznimno kredibilan i imao je lošije uslove nego što ima sada. Ja nisam zadovoljan s ovim rješenjem stadiona i ja ću biti sretan da Sarajevo dobije međunarodnog kredibilnog investitora. Po regulacionom planu imamo stadion bez atletske staze, imamo teniske terene, teniske centar, atletsku dvoranu. Mi za to tražimo investitora i vjerujem da ćemo ga naći. Danas sam obećao da ću izaći s memorandumom, jer sam to najavio gospodinu Namu i gospođi Buljubašić. Upućujem ovu odluku na vijeće, a žao mi je što FK Sarajevo i Buljubašić danas nisu ovdje. Pozivam Vladu Kantona, sve one koji se bave sportom. Ja sam im napravio fan shop, on je prazan, oni su za to odgovorni, baš kao i za memorijsku sobu. Pružam ruku, želim da sarađujemo i želim da stadion Koševo bude najmoderniji u državi. Mene srce boli što na Koševo ne možemo igrati ni domaće ni međunarodne utakmice."

Ajnadžić je potom potpisao Memorandum, koji je Općina Centar poslala FK Sarajevo.

"Vi mediji ste ključni u ovome. Navijajte za sport, ne navijajte za načelnika Ajnadžića, direktoricu Buljubašić, ni za Nama", rekao je Ajnadžić nakon potpisivanja Memoranduma.