Nogomet
19

Oni vladaju nogometnim terenima iako se približavaju petoj deceniji života

Piše: Am. Dž.
Ljubitelji talijanske Serije A u proteklim su godinama uživali i još uvijek uživaju u igrama "starijih" nogometaša koji nadilaze granice mogućeg.

Tempo u ovoj ligi oduvijek je bio nešto sporiji, fokus na odbrambenim zadacima nešto dominantniji, a treneri "konzervativniji" u odnosu na ostatak Evrope, te upravo na ovaj način i sportski analitičari objašnjavaju činjenicu da pojedini igrači u tako poznim godinama mogu biti ključni u određenim ekipama.

Neki od ovih igrača su, iako će uskoro zakoračiti u petu deceniju života, tako dominantni da donose prevagu u ključnim utakmicama za titulu prvaka, kao recimo golman Juventusa Buffon, dok su drugi igrači veoma važni u borbi za opstanak, kao Veronin Toni koji je prošle sezone postigao čak 22 gola u ligi i jedan u kupu.

Luca Toni (38 godina)

Foto: EPA
Foto: EPA

U prvoj utakmici ovosezonskog izdanja Serije A Toni je za Veronu odigrao izvanrednu partiju. Odbrana Rome imala je velikih problema da zaustavi korpulentnog napadača koji je svojevremeno tresao mreže u Bundesligi za Bayern. Izvanredno je započeo ovu sezonu sa dva gola u četiri utakmice.

Francesco Totti (38 godina)

Foto: EPA
Foto: EPA

Kapiten Vučice ove će sezone imati konkurenciju u bosanskohercegovačkom reprezentativcu Edinu Džeki. Ipak, Totti je i dalje jedna od uzdanica trenera Rudija Garcije. Protekle sezone u 36 nastupa postigao je 10 golova i ubilježio 7 asistencija. U ovoj sezoni u tri nastupa postigao je jedan gol.

Giangluigi Buffon (37 godina)

Foto: EPA
Foto: EPA

Već sada legendarni golman i kapiten Juventusa jedan je od najboljih čuvara mreže u Evropi i to u 37. godini života. Sa Juventusom je u protekle četiri sezone osvajao Scudetto, a bio je jedan od najvažnijih igrača ove ekipe na putu do finala Lige prvaka protekle sezone.

Miroslav Klose (37 godina)

Foto: EPA
Foto: EPA

Nekadašnji njemački reprezentativac i ove sezone predvodi napad Lazija. Iako je jedan od najstarijih igrača u Seriji A, to ga ne sprečava da trese mreže. U sezoni 2014/2015. postigao je 16 pogodaka u 40 nastupa.

Antonio Di Natale (37 godina)

Foto: EPA
Foto: EPA

Jedan je od omiljenijih i najvjernijih igrača u Italiji. U Udineseu je proveo 11 sezona odbivši tokom svoje karijere brojne velike talijanske klubove. U protekloj sezoni je postigao 18 pogodaka za Udinese.