Nogomet
9

Omladinska Liga prvaka: Željezničar poražen od Red Bull Salzburga

Piše: D. B.
Foto: fkželjezničar.ba
(Foto: Damir Hajdarbašić/fkzeljeznicar.ba)
Juniori FK Željezničar su večeras bili gosti vršnjacima Red Bull Salzburga u okviru Omladinske Lige prvaka. Radi se o historijskom susretu za klub s Grbavice, koji je postao prvi bh. predstavnik u elitnom evropskom takmičenju. Utakmica je odigrana na stadionu Das Goldberg u Grodigu, a domaći su pobijedili rezultatom 4:0.

Trener juniorskog tima Plavih Admir Adžem je odlučio da s e Salzburgu od prve minute suprotstave Ćutahija, Alihodžić, Osmanković, Palić, Hiroš, Ajkunić, Mujagić, Ćubara, Duraković, Rizvanović i Alešević, dok su na klupi ostali Topalović, Džuho, Babić, Sarač, Kulovac, Šehić i Hajdarević.

Red Bull Salzburg je od prve minute zaigrali ofanzivno i izvršili pritisak na ekipu Željezničara, koja je imala podršku pedesetak navijača. Pritisak je rezultirao vodećim golom za domaće, koji je postigao Oberlin nakon greške Ćutahije.

Plavi su pokušali doći do brzog izjednačenja, Mujagić je u 23. minuti šutirao sa oko 25 metara, no, golman domaćih Zynel je bio siguran. Već u narednoj minuti se ukazala prilika pred golom Željezničara, ali je Hodl bio neprecizan iz dobre pozicije.

U 27. minuti je odbrana Željezničara kapitulirala drugi put na ovoj utakmici. Nakon kornera je dobro skočio Raischi i glavom pogodio mrežu Plavih za vodstvo Salzburga rezultatom 2:0.

Igrala se 33. minuta kada je Ajkunić centrirao, Mujagić propustio loptu, ali se golman Zynel nije dao iznenaditi. U narednom napadu su ponovo zaprijetili gosti preko Oberlina, koji je ipak zakasnio na centaršut, pa je prilika za Salzburg propala.

Oberlin je isprobao svoj udarac u 40. minuti, no, Ćutahija je ovog puta odbranio bez problema.

Prvo poluvrijeme je završeno pri rezultatu 2:0 za Salzburg.

Na početku drugog poluvremena Adžem je izvršio prvu izmjenu, pa je Alihodžića zamijenio Džuho. Prvi su u nastavku utakmice zaprijetili domaći preko Sobczyka, čiji je udarac zaustavio Ćutahija, a nedugo zatim je Laimer šutirao preko gola.

Adžem je u 60. minuti obavio drugu izmjenu te je umjesto Aleševića u igru uveo Hajdarevića. Dvije minute kasnije je odličnu priliku za gol Željezničara imao Hiroš, kojem je šut odbranio golman domaćih Zynel.

Kako to obično bude, nakon propuštene prilike je uslijedila kazna, pa je u 66. minuti vodstvo Salzburga na 3:0 povisio Hodl.

Novu priliku za gol su igrači Salzburga propustili u 70. minuti, Ćutahija je odbio udarac Grabovca, a odbijenu loptu Oberlin poslao iznad gola.

Ipak, odbrana Željezničara je kapitulirala četvrti put u 75. minuti kada je Ćutahiju savladao Grahovac. Ispostavilo se na kraju da je on postavio konačan rezultat ove utakmice u kojoj je Red Bull Salzburg savladao Željezničar rezultatom 4:0.