Modri znaju posao
22

Olmo na ljeto pravi spektakularan transfer, Dinamo zadovoljno trlja ruka

S. G.
Njemački Bild ovog jutra piše kako će Dani Olmo narednog ljeta zvanično postati novi nogometaš Barcelone.

Njemački list navodi da će Leipzigu sljedeće godine potrebno 60 miliona eura za pokrivanje troškova refinanciranja, odnosno za plate igračima i osoblju te za infrastrukturu i da bi taj novac trebao zaraditi transferom Španca u klub u kojem je bio od 2007. do 2014., odnosno do dolaska u Dinamo.

RB Leipzig je u prošlom prelaznom roku od prodaje igrača inkasirao 250 miliona eura i tako potvrdili da su jedan od lidera na nogometnoj pijaci u tom segmentu.

Najviše novca su im donijeli transferi Joška Gvardiola u Man. City vrijedan 90 miliona eura, transfer Dominika Szoboszlaija u Liverpool vrijedan 70 miliona eura, te, Christophera Nkunkua od 60 miliona eura.

Potrebnih 60 miliona eura bit će namaknuto prodajom Olma, navodi. Jasno je da je Barca idealan klub za Olma, te da je to scenarij koji treba očekivati.

Dešavanja u vezi ovog transfera pomno će se pratiti i u Zagrebu. Razlog je taj što Dinamo ima 20 posto profita od idućeg njegovog transfera.

Leipzig je Olma prije tri godine Dinamu platio 29 miliona eura, a ako ga Leipzig proda za 60 miliona, Dinamo će imati pravo na 20 posto od 31 milijuna eura, odnosno na malo više od šest miliona eura.