Mutni poslovi
5

Olimpiju potresa skandal zbog transfera, sumnjiv i prelazak Kobiljara iz Zrinjskog

N. K.
Kobiljar s predsjednikom Mandarićem  (Foto: Olimpija)
Kobiljar s predsjednikom Mandarićem (Foto: Olimpija)
Aktuelnog lidera slovenskog nogometnog prvenstva Olimpiju trese veliki skandal budući da je ljubljanski klub u periodu od 2016. do 2019. godine za sumnjive transfere potrošio čak 3,5 miliona eura.

Pod vodstvom predsjednika Milana Mandarića bilo je izuzetno čudnih transakcija, među kojima je i transfer bh. igrača Rijada Kobiljara koji je stigao iz Zrinjskog, otkriva sportski dnevnik Ekipa SN.

"Lopatom su bacali novac iz Olimpijine kase. Zmajevi su u nekim slučajevima plaćali provizije za apsurdne iznose, posebno u transferu Kobiljara. Veznjak iz Bosne i Hercegovine došao je u klub sredinom sezone 2017/18., uprkos činjenici da je trener Igor Bišćan odmah znao da mu ne treba. Ipak, tim iz Ljubljanje za njega je Zrinjskom platio obeštećenje od 100.000 eura", navodi se.

Međutim, kako dokazuju dokumenti Ekipe SN, Olimpija je još više platila menadžerskim agencijama.

"Kompanija za nekretnine PA-NOVA doo dobila je 50.000 eura, PAAM Indeks doo Ptuj 30.500 eura, dok je Rispect Sports Agency zaradila 25.000 eura od transfera Kobiljara. Bivši napadača Drave Sead Zilić je inače direktor PAAM Indeksa. Olimpija je dakle agencijama isplatila 105.500 eura za nogometaša koji je u dresu zelenih odigrao tek nekoliko minuta", stoji u objašnjenju.

Kobiljar je za Olimpiju odigrao samo 12 minuta, a trenutno igra u trećoj njemačkoj ligi za ekipu Uerdingena.

Ranije je igrao za Jacksonville Dolphins, Sarajevo, Travnik, Olimpik, pomenuti Zrinjski, GOŠK, dok je iz Olimpije otišao u Rudar Velenje prije odlaska u Njemačku u januaru ove godine.