Osmina finala
10

Liga prvaka / Okršaj Seville i Manchester Uniteda, Džeko s Romom protiv Šahtara

Piše: O. T.
Dugo čekana osmina finala Lige prvaka okršajima Seville i Manchester Uniteda te Šahtara iz Donjecka i Rome, koji počinju večeras u 20:45 sati, završava svoj prvi krug.

Velika očekivanja od mečeva osmine finala, koja su rasla i zbog, za Ligu prvaka, tipične zimske pauze, su ispunjena, jer je šest prethodnih mečeva donijelo sadržaj obilježen i preokretima i ogromnim taktičkim nadmudrivanjima, ali i uvjerljivim pobjedama.

Real Madrid je u haosu na stadionu Santiago Bernabeu nakon preokreta protiv Paris Saint-Germaina slavio odličnim rezultatom 3:1, Tottenham je nakon "noćne more" u Torinu izvukao velikih 2:2 protiv Juventusa, Barcelona je uz mnogo sreće u pravom evropskom klasiku izvukla 1:1 na Stamford Bridgeu protiv Chelseaja, dok su Liverpool i Manchester City u gostima pregazili Porto i Basel rezultatima 5:0 i 4:0, baš kao što je to učinio Bayern Minhen na domaćem terenu protiv Bešiktaša koji je, istini za volju, od 16. minute igrao s igračem manje.

Bilo je, dakle, mečeva za koje se već može reći da su odlučili putnika u četvtfinale, ali i mečeva koji su zadržali neizvjesnost.

Osmina finala, prva utakmica: Sevilla - Manchester United (20:45, Ramón Sánchez Pizjuán, OBN)

* uzvrat 13. marta

Nakon poprilično lagane grupe u kojoj se susretao s Baselom, Benficom i CSKA Moskvom, Manchester United je i u osmini finala dobio, u najmanju ruku, protivnika "po mjeri". Ekipa Josea Mourinha nosi ulogu favorita i ukoliko je opravda izborit će plasman među osam najboljih timova Evrope, što bi bio značajan pomak za United koji od početka sezone 2013/14. tek treći put od mogućih pet igra Ligu prvaka, a posljednji put je nokaut fazu ovog takmičenja igrao upravo u sezoni 2013/14. kada je zaustavljen u četvrtfinalu od Bayern Minhena.

Da bi izborio plasman u četvrtfinale, United večeras mora napraviti rezultat koji bi mu olakšao posao u revanšu, a s obzirom na to da je United večeras gost, za očekivati je Mourinhovu klasičnu igru na rezultat. Njegov pragmatizam i taktiziranje ponovo bi mogli doći do izražaja.

United je nakon niza od osam utakmica bez poraza, koji je trajao tokom decembra i januara, u kojima je nanizao i šest mečeva bez primljenog gola, upisao dva poraza u posljednje četiri utakmice i time narušio atmosferu oko tima. Neki će reći i unutar tima... Najviše se misli na Paula Pogbu koji je pod najvećim kritikama zbog Unitedova dva poraza zabilježena na gostovanjima kod Tottenhama (2:0) i Newcastlea (1:0).

Sevilla je nakon tri uzastopne titule Evropske lige osvojene u sezonama 2013/14., 2014/15. i 2015/16. u prošloj sezoni stigla do osmine finala Lige prvaka gdje ju je zaustavio bajkoviti Leicester City. Andalužani i ovaj put za protivnika u osmini finala imaju engleskog predstavnika koji je, barem na papiru, mnogo snažniji od Leicestera, tako da je pred timom Vincenza Montelle izuzetno težak zadatak.

U domaćem prvenstvu Sevilla se bori za osvajanje četvrtog mjesta na tabeli koje vodi u Ligu prvaka i naredne sezone, ali nisu velike šanse da će uspjeti u tome pošto joj četvrtoplasirani Real Madrid, koji ima utakmicu manje, bježi šest bodova. Sevilla je uspjeh ostvarila u nacionalnom kupu time što je izborila finale protiv Barcelone.

Meč protiv Uniteda Sevilla dočekuje u poprilično dobroj formi, jer je u posljednja tri takmičarska meča upisala tri pobjede bez primljenog gola, a prethodno je imala niz od tri meča bez pobjede, pri čemu je zabilježila gol-razliku 3:7.

Interesantno je da se United i Sevilla nikada ranije nisu susreli u nekom UEFA-inom takmičenju.

Večeras će šansu za debi u dresu Uniteda u Ligi prvaka imati Alexis Sanchez koji će uz Paula Pogbu i Romelua Lukakua biti najjače oružje engleskog tima, ali i Sevilla ima izvrsne nogometaše kao što su Jesus Navas, Nolito i Ever Banega.

Daniel Carriço i Simon Kjær su jedini igrači na koje Montella ne može računati večeras. Obojica imaju probleme s povredama.

Na drugoj strani iz istih razloga nedostajat će Marcos Rojo, Phil Jones, Marouane Fellaini i Zlatan Ibrahimović, dok se u tim vraća Paul Pogba.

Osmina finala, prva utakmica: Šahtar Donjeck - Roma (20:45, Stadion Metalist)

* uzvrat 13. marta

Zahvaljujući pobjedama protiv Manchester Cityja i Napolija na domaćem terenu Šahtar je izborio osminu finala iako se takav uspjeh nije očekivao od tima koji vodi Paulo Fonseca. Tim iz Donjecka vodi tijesnu bitku s Dinamom iz Kijeva u domaćem prvenstvu te s utakmicom više i tri boda više od navedenog rivala zauzima prvo mjesto na tabeli.

Svoj prvi takmičarski meč u 2018. godini Šahtar je odigrao proteklog petka kada je na domaćem terenu rezultatom 5:0 savladao Odesu u ukrajinskoj Premier ligi, a zimsku pauzu popunio je igranjem prijateljskih mečeva.

Roma našeg Edina Džeke, koji je u januarskom prijelaznom roku bio blizu prelaska u Chelsea, kao nagradu za sjajno prvo mjesto u grupi, gdje su joj protivnici bili Chelsea i Atletico Madrid, za protivnika u osmini finala je dobila ekipu protiv koje ima, u najmanju ruku, jednake šanse za plasman u četvrtfinale, što bi bio veliki uspjeh za Vučicu. Svoj posljednji nastup u četvrtfinalu Lige prvaka Roma je zabilježila u sezoni 2007/08. kada je s ukupnih 3:0 ispala od Manchester Uniteda.

Eusebio di Francesco je konačno povezao konce u igri svog tima i Roma sada ima niz od tri uzastopne pobjede nakon što je prethodno povezala čak sedam mečeva bez pobjede u svim takmičenjima.

Darijo Srna neće nastupiti jer je suspendovan zbog doping afere, a Šahtaru će nedostajati i povrijeđeni Maksim Mališev. U timu Rome neće biti povrijeđenih Ricka Karsdorpa, Maximea Gonalonsa i Luce Pellegrinija, a pod upitnikom je Alessandro Florenzi.