|

Oglasili se iz FK Željezničar: Nastavljamo pravnu borbu, Uprava kluba nudi ostavke

Oglasili se iz FK Željezničar: Nastavljamo pravnu borbu, Uprava kluba nudi ostavke
125
Piše: K. H.
28.5.2019. u 18:09
150
komentara
125

dijeljenja
Oglasili se iz FK Željezničar: Nastavljamo pravnu borbu, Uprava kluba nudi ostavke Foto: M.O./Klix.ba
Drugostepena komisija za licenciranje Nogometnog saveza BiH nije izdala licencu FK Željezničar za nastup u evropskim takmičenjima u sezoni 2019/2020, a tim povodom oglasili su se iz kluba s Grbavice.
Drugostepena komisija za licenciranje NSBiH potvrdila je nedavnu odluku Prvestepene komisije koja zbog neizmirenih obaveza prema bivšem treneru Slavki Petroviću nije izdala licencu Željezničaru za nastup u Evropi naredne godine.

Plavi su četiri dana zakasnili s uplatom otpremnine na ime otkaza koji je uručen Slavki Petroviću, a zbog toga naredne godine nemaju pravo nastupa u Evropi i umjesto njih BiH će u Evropskoj ligi predstavljati Radnik iz Bijeljine.

Najtrofejniji bh. klub tim povodom oglasio se saopćenjem na zvaničnoj stranici, a oni su poručili da će nastaviti pravnu borbu za izlazak u Evropu.

"U toku današnjeg dana Fudbalski klub Željezničar dobio je putem e-maila Odluku Drugostepene komisije za licenciranje klubova o odbijanju žalbe na prethodnu Odluku, te da nam neće biti izdata licenca za nastup u evropskim takmičenjima za sezonu 2019/2020. Upravni odbor donio je dva zaključka:

1. FK Željezničar će nastaviti pravnu borbu i uputiti žalbu prema Izvršnom odboru NSBiH, potom ukoliko bude bilo potrebe i prema UEFA-i, a sve u cilju zaštite interesa Kluba, ovo ujedno ne isključuje lokalno tužbe prema odgovornim licima u NS BiH u dosadašnjem procesu;

2. Na narednoj sjednici Skupštine FK Željezničar, koja će biti održana 15. juna, Upravni odbor prezentovat će članovima Skupštine izvještaj o radu za period od 1. januara 2019. godine, od kada je obezbjeđen neometan rad i funkcionisanje Kluba, te finansijsku stabilnost i ostvaren sportski rezultat. S druge strane i pored očiglednih opstrukcija i mešetarenja na koje očigledno nismo mogli uticati, UO će ponuditi mandate na raspolaganje.

Fudbalski klub Željezničar posebno izražava zabrinutost u postupanju Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine koji je bez zvanične obavijesti Drugostepene komisije u procesu licenciranja već dan ranije obavijestio buduće potencijalne klubove o njihovom nastupu što stavlja dodatnu mrlju na Odluku i način kako se postupalo.

Na kraju, postoje identični slučajevi gdje je UEFA donosila odluke u korist klubova poput Željezničara čak i ako se desilo kašnjenje od nekoliko dana, ukoliko bi se i tako gledalo, jer se gledalo postupanje u dobroj namjeri i pomenuto dugovanje je u potpunosti izmireno.

Ne bismo željeli prejudicirati kakva će biti odluka NS BiH ili posebno UEFA na kraju procesa, ali ćemo svakako tražiti da se poveća regularnost takmičenja i utvrde odgovornosti", saopćili su iz kluba.
Prijavi grešku


Komentari (150)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...