Odgovorio Čolpi
68

Održana Skupština Fudbalskog saveza KS, Magoda najavio istragu prijavljenih neregularnosti

N. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Danas je u Sarajevu održana redovna sjednica Skupštine Fudbalskog kantona Sarajeva na kojoj su usvojeni svi izvještaji koji su bili na dnevnom redu, čime se prvi čovjek kantonalnog saveza Fuad Čolpa i javno pohvalio.
Međutim, uz to je i optužio FK Sarajevo i ministra kulture i sporta Kenana Magodu za pritiske na delegate.

"Sve je proteklo u najboljem redu, iako moram istaći da nam je veliki broj delegata prije samog početka Skupštine istakao da su bili pod ogromnim pritiscima od Ministarstva sporta i kulture Kantona Sarajevo i FK Sarajevo", izjavio je Čolpa za portal sportsport.ba.

Kontaktirali smo ministra Magodu koji je nam je rekao da je tok sjednice bio neregularan te da će tražiti detaljan izvještaj i zapisnik.

„Prema saznanjima tok sjednice je bio neregularan, a Ministarstvo kulture i sporta će tražiti detaljan izvještaj i zapisnik sa navedenog sastanka i izjašnjenje svakog kluba pojedinačno o toku sjednice i načina izjašnjenja i glasanja po svakoj pojedinačnoj tački dnevnog reda. Nekome su „pritisci“ možda moje insistiranje na transparentnom, regularnom i demokratskom načinu rukovođenja i odlučivanja? Tako je to kada vam godinama prolazi ispod stola i od ruke usvajanje svakakvih dokumenata po štetu sarajevskog nogometa, pa budete u šoku kada neko propituje vaš rad. Mi nastavljamo raditi na dizanju sporta u Kantonu Sarajevo i transparentnosti, sviđalo se to nekome ili ne“, izjavio je Magoda za Klix.ba.

Kontaktirali smo i nekoliko učesnika koji su nam prenijeli kako se odvijao sam tok današnje sjednice.

"Dogodila su se teška kršenja Statuta i procedura. Unatoč statutarnom pravilu o javnosti rada Skupštine, novinarima nije bio dozvoljen ulaz. Postojala je konfuzija oko toga koji Statut se primjenjuje, zbog lažiranih izmjena Statuta koje klubovi, delegati, ni članovi Izvršnog odbora nisu dobili niti vidjeli. Osim toga, nije bilo odobreno verificiranje novih i legitimnih delegata, kao ni članova Izvršnog odbora, uključujući i neverifikovanog delegata iz FK Željezničar i Udruženja sudija", otkrio nam je jedan od učesnika sjednice Skupštine FS KS.

Uprkos jasnim pravilima Statuta, na skupštini su prisustvovali delegati koji nisu predstavljali nikakve klubove, uz učešće osam delegata iz četiri nepostojeća udruženja u glasanju.

"Glasovi nisu brojani na transparentan način, a predsjedavajući Skupštine je manipulirao prebrojavanjem, sprječavajući delegate da diskutuju ili daju prijedloge. Bilo je zabranjeno i formiranje Verifikacionih te ostalih komisija, dok pristup Statutu i izmjenama prije skupštine nije bio omogućen delegatima. Skupština se završila u atmosferi pravnog nasilja, uz skrivanje važnih dokumenata i kršenje procedura, što zahtijeva pažnju nadležnih tijela", dodali su za Klix.ba pojedini delegati.

Za kraj, interesantno je napomenuti da je van dnevnog reda stavljena tačka koja se odnosi na usvajanje novog statuta a prema kojem, kako saznajemo, trenutna većina u Skupštini želi izglasati ulazak u skupštinu određenog broja novih formiranih udruženja.

Time bi se još više umanjio položaj najvećih sarajevskih klubova koji imaju pravo glasa sa jednakom vrijednosti kao razna malonogometna udruženja, udruženja veterana, sportskih radnika pa čak kao i udruženje nogometa na pijesku.

Bit će interesantno pratiti kako će razvijati priča oko nogometa u Kantonu Sarajevo i ko je pobijediti na izborima koji su u oktobru ove godine.