Završen u 4:40 sati
25

Održan dramatičan noćni sastanak u španskoj reprezentaciji, dvije igračice napustile kamp

N. K.
Raskol u ženskoj nogometnoj reprezentaciji Španije (Foto: Marca)
Raskol u ženskoj nogometnoj reprezentaciji Španije (Foto: Marca)
Zahtjev španskih nogometašica po kojem traže tektonske promjene u tamošnjem nogometu zbog skandala s poljupcem očito se dobro čuo, a kulminacija se dogodila na okupljanju selekcije uoči utakmice Lige nacija protiv Švedske i Švicarske, piše Marca.
Naime, sinoć je počeo sastanak između nogometašica Španije, čelnih ljudi Španskog saveza i Španskog sportskog vijeća, a cilj je bio da se nakon otvorenog dijaloga pronađe rješenje koje odgovara svim stranama.

Nogometašice su tražile garanciju da neće biti novčano kažnjene ako odbiju poziv reprezentacije, a sastanak koji je trajao više od sedam sati završio je jutros u 4:40 sati po lokalnom vremenu.

"Dvije nogometašice napustile su kamp reprezentacije. One neće biti sankcionisane, a ostale su pokazale volju ostati s reprezentacijom", rekao je nakon sastanka predsjednik sportskog vijeća Victor Francos.

Ujedno je obećao kako će savez učiniti velike korake prema izjednačavanju plata nogometašima i nogometašicama te dodao da neće dati ostavku jer ima podršku igračica.

Podsjetimo, ovo je prvo okupljanje Španjolki nakon što su u augustu osvojile Svjetsko prvenstvo, a nakon čega je sada već bivši predsjednik Španskog nogometnog saveza Luis Rubiales poljubio Jennifer Hermoso.

Nakon suspenzije FIFA-e i velikog javnog linča, Rubiales je odstupio s pozicije predsjednika, ali je njegov postupak očito izazvao veliki raskol u španskom nogometu.