"Creme de la creme"
14

Održan 19. forum elitnih trenera: Vrhunski stručnjaci razmjenjivali ideje u Nyonu

Klix.ba
Foto: UEFA
(Foto: UEFA)
U kući evropskog fudbala Nyonu u srijedu je održan 19. UEFA-in forum elitnih trenera, gdje su vrhunski evropski stručnjaci razmjenjivali ideje i mišljenja.

Skup je predvodio legendarni trener Manchester Uniteda i UEFA-in ambasador za trenere Sir Alex Ferguson, a osim njega forumu su prisustvovali Massimiliano Allegri (Juventus), Rafael Benítez (Newcastle United), Eduardo Berizzo (Sevilla), Sergio Conceição (Porto), Unai Emery (Paris Saint-Germain), Leonardo Jardim (Monaco), José Mourinho (Manchester United), Ernesto Valverde (Barcelona), Louis van Gaal, Rui Vitória (Benfica) i Zinédine Zidane (Real Madrid).

Razgovarano je o glavnim pitanjima evropskog fudbala, a teme su uključivale trendove i ključne faktore uspjeha u evropskim takmičenjima te osvježavajući povratak napadačkog fudbala koji je u prošloj sezoni Lige prvaka donio 380 golova, što je po meču iznosilo rekordnih 3,04 golova.

Foto: UEFA
Foto: UEFA

Također je razgovarano i o sudijskim promjenama, posebno o uključivanju video asistenta, dok je jedna od tema bila i dužina prijelaznog roka. Treneri su se dotakli i uloge fudbalskih menadžera u fudbalu.

"Uvijek postoje stvari za naučiti na ovakvim mitinzima, jer tu su treneri koji su napravili historiju sa svojim klubovima i koji su napravili historiju u fudbalu osvajajući mnoge trofeje", kazao je Massimiliano Allegri.

Na forumu je boravio i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, a uz njega i bivši igrači Xabi Alonso, Leonardo, Peter Schmeichel, Clarence Seedorf, Dejan Stanković, David Trezeguet i Javier Zanetti.