Liga prvaka, ManU - Porto
0

Odličan Porto remizirao na Old Traffordu

Totalsport
Manchester United i Porto odigrali su 2-2 u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka na Old Traffordu. Porto je prema prikazanoj igri apsolutno zaslužio povoljan rezultat.

Domaćin je u ovoj utakmici imao znatno veći posjed lopte (58%), ali to je bila i jedina ''pobjeda'' koju su ostvarili protiv Porta. Gosti tokom cijele utakmice nisu igrali podređenu ulogu, naprotiv. Odlučili su se napasti ''crvene vragove'' na njihovom terenu i takva taktika donijela im je zasluženu nagradu u vidu vrlo povoljnog rezultata pred revanš u Portu.

Imali su gostujući nogometaši više udaraca prema golu (17-13), više pokušaja i u okvir gola (10-8), a njihovi brzi napadi i kontranapadi često su unosili pomutnju u domaću odbranu, u kojoj se jako osjetio izostanak Rija Ferdinanda, koji je zbog ozljede prepona susret odgledao s tribina.

Gosti su krenuli sjajno u utakmicu, prvo je Lisandro na samom početku snažnim udarcem zagrijao Van der Sara, a potom je u 4. minuti Urugvajac Rodriguez fino odmjerenim, preciznim udarcem s petnaestak metara, iskosa s desne strane, pogodio u Van der Sarov desni ugao za 0-1. U 15. minuti, ''crveni vragovi'' su stigli do izjednačenja, ali ne svojom zaslugom. Pogodak mogu zahvaliti gostujućem igraču Bruni Alvesu, koji je neoprezno vraćao loptu svom golmanu, ali nije primjetio da je blizu linije dodavanja bio Wayne Rooney koji je presjekao loptu i bez većih teškoća svladao golmana Heltona, te tako postigao svoj 4. gol u Ligi prvaka ove sezone.

Sjajna je bila akcija iz koje je Manchester United stigao do pogotka za vodstvo 2-1 u 85. minuti. Neville je s desne strane ubacio loptu rukom u igru, Rooney je briljantno petom prebacio loptu bliže golu, a Tevez ju je zakucao pod gredu nemoćnog Heltona. Argentinac je samo 13 minuta ranije ušao u igru. Tada je izgledalo da je to gol za pobjedu, međutim, Portovi nogometaši nisu tako razmišljali. U 89. minuti stigli su do zasluženog izjednačenja. Lisandro je ubacio u kazneni prostor, a Mariano je na visini peterca ostao potpuno sam, te je iz blizine pospremio loptu u mrežu. Teško je shvatljivo kako su Manchesterovi braniči ostavili Mariana nepokrivenog. Zanimljivo da je i Mariano, poput Teveza, u igru ušao pred kraj susreta, tačnije, u 80. minuti.

Porto je u sezoni 2003/04. eliminirao Manchester United u osmini finala, na putu do naslova prvaka Evrope. I u ovoj utakmici je Porto bio vrlo neugodan protivnik braniteljima naslova u Ligi prvaka.

Liga prvaka, prva utakmica četvrtfinala:

Manchester United – Porto 2-2 (Rooney 15, Tevez 85 / Rodriguez 4, Mariano 89)