Sve "riješio" pa otišao
13

Odlazeći predsjednik Barcelone potpisao igranje u Superligi Evrope: Morao sam to uraditi

K. H.
Josep Maria Bartomeu (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Josep Maria Bartomeu (lijevo) (Foto: EPA-EFE)
Odlazeći predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu objasnio je razlog svoje ostavke rekavši da nije nije želio napustiti klub dok ne bude siguran da ga je ostavio u koliko-toliko dobroj situaciji.
On je rekao da ranije nije mogao dati ostavku jer onda ne bi bilo osobe koja može osigurati ostanak Lionela Messija u klubu, ali ni osobe koja bi angažovala novog trenera. Također, govorio je da je on bio taj koji je s igračima dogovorio smanjenje plata.

"Zašto ranije nisam dao ostavku? Ko bi u tom slučaju osigurao da Messi ostane u klubu? Ko bi angažovao novog trenera? Ko bi se dogovorio za smanjenje plate nogometašima? Nisam mogao dopustiti da vanjski faktori vode klub", rekao je Bartomeu i nastavio:

"Niko mi ne može oduzeti ljubav prema Barceloni. Bila mi je čast voditi ovaj klub i on će uvijek biti u mom srcu", dodao je sada već bivši predsjednik katalonskog kluba.

Nakon toga, otkrio je da je za kraj mandata na mjestu prvog čovjeka kluba prihvatio da Barcelona učestvuje u evropskoj Superligi, projektu o kojem se puno priča u posljednje vrijeme, a koji bi UEFA trebala implementirati umjesto Lige prvaka.

"Barcelona je prihvatila prijedlog učešća u Superligi Evrope, što bi garantovalo finansijsku stabilnost i mogućnost da klub nastavi dalje", rekao je Bartomeu.

Victor Font, Joan Laporta i Jordi Roche neki su od kandidata za koje se očekuje da će se kandidirati na budućim izborima za novog predsjednika. Bartomeu je predsjednik bio još od 2014. kada je naslijedio Sandra Rosella.