Potvrđeno
0

Odgođena utakmica Željezničar - Čelik

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Utakmica 9. kola nogometne Premijer lige BiH, koja se na stadionu Grbavica trebala odigrati u subotu, odgođena je nakon što je MUP Kantona Sarajevo obavijestio klubove da ne može obezbjeđivati aktere susreta.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik sarajevske policije, Irfan Nefić, MUP KS je još jučer i Nogometnom savezu BiH i NK Željezničar poslao preporuku da se utakmica odgodi.

"Ocijenili smo da će za vikend veliki broj naših policajaca biti angažovan oko izbora, te da nismo u prilici osigurati dovoljan broj službenika na osiguranju utakmice. Drugi razlog je preporuka Centralne izborne komisije da se u subotu ne održavaju javni skupovi jer bi mogli negativno utjecati na izbore, a treći razlog je što bi utakmica u subotu mogla ugroziti javni red i mir", kazao je Nefić.

On je dodao kako sinoćnja masovna tuča između navijača Čelika i Željezničara pored puta M-17 u Zenici nije bila presudna za donošenje ovakve odluke MUP-a, ali da ona dodatno govori kako je opravdana bojazan od narušavanja javnog reda i mira.

Podsjetimo, grupa iz Zenice zasula je kamenjem autobus s navijačima sarajevskog Željezničara koji je bio u prolazu kroz Zenicu, vraćajući navijače s utakmice u Banjoj Luci. Došlo je potom do masovne tuče nakon koje je policija privela 20-ak ljudi. U tuči je lakše povrede zadobilo nekoliko osoba, dok teže povrijeđenih nije bilo.

Direktor Željezničara, Dželaludin Muharemović, je u razgovoru za Sarajevo-x.com također istakao kako incident u Zenici nema nikakve veze s preporukom MUP-a.

"Oni su nama preporuku za odgodu utakmice poslali jučer u 12 sati, a incident u Zenici se dogodio nekoliko sati poslije toga. Nakon toga, i mi i NSBiH smo im poslali odgovor u kojem smo naveli da smo s predstavnicima CIK-a još u ponedjeljak dogovorili da se utakmica ipak igra u subotu te da to ne namjeravamo mijenjati. No, onda su nam oni danas poslali rješenje u kojem nam zabranjuju da organiziramo javni skup, odnosno utakmicu, budući da su u blizini stadiona biračka mjesta, te oni smatraju da bi to moglo ugroziti izborni proces", kazao nam je Muharemović.

On je dodao da se ovo rješenje MUP-a ne može promijeniti, te da stoga nema potrebe davati bilo kakav komentar.

Iz Nogometnog saveza BiH nismo uspjeli dobiti više informacija o eventualnom novom datumu odigravanja utakmice.