Savez na potezu
37

Odgađanje Eura otvorilo brojna pitanja: Do kada će Bajević biti selektor Zmajeva?

N. Kustura
Dušan Bajević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dušan Bajević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Evropska nogometna asocijacija (UEFA) danas je na vanrednom sastanku donijela očekivanu odluku da se Euro odgodi do ljeta 2021. godine zbog pandemije koronavirusa, a to je otvorilo brojna pitanja kod Nogometnog saveza BiH.
Osim pronalaženja rješenja kako na vrijeme i efikasno završiti takmičenje u Premijer ligi BiH, savez će se morati pozabaviti i statusom selektora Dušana Bajevića.

Naime, čelnici saveza na čelu s predsjednikom Elvedinom Begićem sklopili su dogovor s Bajevićem i njegovim stručnim štabom o saradnji za utakmice baraža te mečeva na Evropskom prvenstvu, ukoliko bi se BiH plasirala na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Budući da je Euro odgođen za ljeto 2021. godine, a mečevi baraža za predstojeće ljeto, Bajević i ljudi iz saveza morat će očito postići neki drugi dogovor.

Prema trenutnom rasporedu, nakon junskih utakmica baraža slijede jesenji susreti u okviru Lige nacija, o kojima s Bajevićem do sada nije razgovarano pa je jasno da će obje strane morati donijeti odluku o nastavku saradnje. Jedan scenarij je da Bajević vodi ekipu sve do Evropskog prvenstva, ako se BiH plasira, a drugi scenarij je rastanak u slučaju da se ne ostvari uspjeh u baražu. Postoje još dvije opcije koje su u ovom trenutku manje vjerovatne i one ne bi zavisile od uspjeha u baražu, a to su da 71-godišnji Bajević ostane na klupi Zmajeva u slučaju neuspjeha u baražu, odnosno da više ne bude selektor i ako reprezentaciju BiH odvede na Euro.

Ono što je sada gotovo sigurno je da će Bajević i njegovi saradnici Rusmir Cviko, Adnan Ćustović i Slaven Musa voditi reprezentaciju u junskom baražu, a dobra situacija je što će vjerovatno moći računati na igrače koji su trenutno povrijeđeni.

Imat će i više vremena za praćenje formi naših reprezentativaca kako bi na kraju kreirali dobitnu kombinaciju za odlazak na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Dosta je pitanja pred Nogometnim savezom BiH, a sve odluke ipak će biti uslovljenje stanjem u vezi s pandemijom koronavirusa u BiH i Evropi.