Nada se prilici
11

Od sedme lige do Wembleya za samo godinu: Crnogorski golman živi svoj san

N. K.
Foto: AFP
Foto: AFP
Reprezentacija Engleske sutra na Wembleyu dočekuje Crnu Goru u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, a britanski mediji su dosta pažnje posvetili mladom crnogorskom golmanu Matiji Šarkiću, koji bi možda čak i mogao braniti.

Naime, Šarkiću je ovo prvi poziv u selekciju Crne Gore te se Englezi nadaju kako bi na golu mogao biti 22-godišnji golman Aston Ville, koji je trenutno na posudbi u škotskom prvoligašu Livingstonu.

"Šarkić je rođen u engleskom gradu Grimsbyju. Majka mu je Engleskinja, a otac Bojan je crnogorski diplomat pa je porodica živjela u Briselu, gdje je Šarkić kao dijete branio za Anderlecht. Prije manje od godinu dana debitovao je kao senior na posudbi u engleskom sedmoligašu Stratfordu, a njegov debi gledalo je samo 258 gledatelja. Veliki je korak u karijeri istrčati na punom Wembleyu protiv Engleske, ali to je upravo ono što bi se moglo dogoditi mladom Šarkiću", piše Daily Mail.

Iako je stekao uvjete za nastup za Belgiju, odlučio je igrati za Crnu Goru za koju je nastupio u svim omladinskim kategorijama.

"Osjećam se jednim dijelom kao Belgijanac, ali Crna Gora je ipak moja zemlja. Igrao sam već puno mečeva za mlade reprezentacije i nadam se debiju protiv Engleske. Bio sam već jednom na Wembleyu, ali 2010. godine kao navijač Crne Gore. Igranje u nižim ligama mi je pomoglo da očvrsnem. Na početku mi je bilo teško, ali su me iz Aston Ville uvjeravali da je to pravi put", rekao je Šarkić.

Inače, mladi golman je 2015. došao u Aston Villu, a ove sezone je u Škotskoj za Livingston debitovao protiv velikog Celtica kada je upisao i asistenciju za gol.