Dick Advocaat
0

"Očekujem otkaz ako ne odvedem Belgiju na Euro"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nizozemski 61-godišnji nogometni trener Dick Advocaat kaže da očekuje otkaz ukoliko na kormilu belgijske reprezentacije ne ostvari plasman na Europsko prvenstvo 2012. godine.
  • Sve je jasno. Ako ne ostvarim plasman na Euro, to će značiti da ste sa mnom gotovi i da nisam svoj posao dobro obavio - izjavio je Advocaat, koji će na dužnost selektora belgijske reprezentacije stupiti 1. oktobra, tri mjeseca prije predviđenog roka.

Naime, dosadašnji selektor Belgije Franky Vercauteren podnio je ostavku nakon poraza svoje reprezentacije u Armeniji (2-1) u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Tim je porazom Belgija izgubila i matematičke šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, a Vercauteren je ionako samo obnašao dužnost privremenog selektora.

Advocaat je s Belgijskim nogometnim savezom još ranije imao dogovor o preuzimanju posla 1. marta sljedeće godine. No, nakon odlaska Vercauterena je dobio priliku tri mjeseca ranije, a debi na klupi Belgije imat će u kvalifikacijskoj utakmici za SP, 10. oktobra protiv Turske.

Belgija je posljednji nastup na nekom velikom natjecanju imala 2002. godine, kada je bila sudionik Svjetskog prvenstva. U međuvremenu je pala na 68. mjesto na FIFA-inoj rang ljestvici.

Advocaat smatra da se neki mlađi igrači moraju suočiti s realnošću.

  • Imam dojam da neki od njih smatraju da su spremni za Real ili Barcelonu. Međutim, nisu. Talentirani su, ali još uvijek su mladi - kaže Advocaat, bez da je ikoga od tih ''zvijezda koje su poletjele'' imenovao.