Sada u funkciji navijača
45

Obuća: U moje vrijeme se mjesec dana unaprijed govorilo o derbiju

Klix.ba
Emir Obuća na oproštajnoj utakmici protiv Galatasarayja (Foto: N. G./Klix.ba)
Emir Obuća na oproštajnoj utakmici protiv Galatasarayja (Foto: N. G./Klix.ba)
Emir Obuća, legendarni je napadač FK Sarajevo, u čijem dresu je nastupio na čak 205 utakmica. Postigao je i 89 pogodaka, što ga čini četvrtim najboljim strijelcem u historiji kluba, a sa Sarajevom je osvojio titulu Premijer lige Bosne i Hercegovine u sezoni 2006/07. i dva puta Kup naše zemlje i to u sezonama 2001/02. i 2004/05.

Bogatu igračku karijeru završio je 2015. godine na prijateljskoj utakmici protiv Galatasaraya, a u razgovoru za zvaničnu web stranicu Bordo kluba, Emir je govorio o svojim emocijama u vrijeme dok je nosio dres bordo porodice, čiji je i danas član, ali sa tribina.

U bordo dresu si odigrao ukupno 205 utakmica. Da li je naka utakmica ostavila poseban trag u tvojim sjećanjima?

Više je utakmica kojih se danas često sjećam. Veliki period igračke karijere sam proveo u Sarajevu i iza mene je toliko lijepih uspomena, a utakmice koje bih izdvojio su one u kojima smo igrali u Evropi. Evropska takmičenja privlače veliki broj navijača, a nastupati pred punim Koševom je zaista nešto što nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Uzimajući u obzir da si igrao za oba tima, kako danas gledaš na derbi?

Teško je biti objektivan. Sarajevo je dio mene i uvijek će biti. Na stranu sve, ali derbi utakmice su nešto posebno. Tu nije važno stanje na tabeli, forma niti kvalitet, već jednostavno koliko neka ekipa želi pobjedu. Mislim da je to ono što određuje derbi, bez obzira da li se igra na Koševu ili Grbavici.

Smatraš li da FK Sarajevo može do pobjede protiv gradskog rivala u subotu?

Ako posmatramo igrački kadar, neminovno je da Sarajevo ima kvalitetnije pojedince. Kostur ekipe je već duže vrijeme bez promjena, igrači su uigrani, atmosfera je dobra, ali to opet ne mora ništa značiti. Derbi je takva utakmica da nikada ne možete sa sigurnošću prognozirati rezultat.

Možeš li nam ispričati neku anegdotu vezanu za derbi?

Iskren da budem ne mogu se sjetiti niti jedne. U moje vrijeme, svaki igrač se individualno pripremao za utakmicu. Očekivanja su bila velika, po mjesec unaprijed se pričalo samo o tome. Derbi je bio nešto posebno za nas, pogotovo među rajom i zaista sam sretan što sam dio takve generacije.

Četvrti si najbolji strijelac ikada u bordo dresu. Šta bi poručio mladim igračima?

Rad i upornost su sve. Mladim igračima bih savjetovao da slušaju trenere i daju svoj maksimum na treninzima i utakmicama. Samo kontinuiranim radom i disciplinom mogu ostvariti dobre rezultate.