Hrvati najskuplji
169

Oblak najskuplji nogometaš u regionu, Džeko drugi ispred Rakitića

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema podacima koje koristi CIES Football Observatory, Edin Džeko drugi je najskuplji igrač u konkurenciji nogometaša koji dolaze s prostora bivše Jugoslavije.

Stranica koja se bavi vrijednostima igrača koji nastupaju u najjačim evropskim ligama kaže da je najskuplji nogometaš na našim prostorima zapravo golman Atletico Madrida Jan Oblak, čija cijena se procijenjuje na 67,1 milion eura.

Na drugom mjestu nalazi se Edin Džeko s vrijednošću od 64,8 miliona eura, a u stopu ga prati veznjak Barcelone Ivan Rakitić čija vrijednost se procijenjuje na 61 milion eura.

Najskuplji nogometaš reprezentacije Srbije je Nemanja Matić čija vrijednost je 37,6 miliona eura, a u stopu ga prati Sergej Milinković-Savić čija vrijednost je oko 32,6 miliona eura. Veoma dobro kotiraju reprezentativci Hrvatske među kojima Kovačić vrijedi 50 miliona eura, Perišić 35, Kalinić 27 i Mandžukić koji vrijedi 39,2 miliona eura.

Možda i najveće iznenađenje predstavlja činjenica da je Luka Modrić procijenjen na 25 miliona eura, dok Sead Kolašinac ima vrijednost od 12,4 miliona eura.

Drugi najskuplji nogometaš reprezentacije Bosne i Hercegovine je Miralem Pjanić čija je vrijednost blizu 45 miliona eura, dok se, primjera radi, vrijednost najboljeg igrača reprezentacije Crne Gore Stevana Jovetića procjenjuje na 9,6 miliona eura.