Podaci L'Equipea
125

Objavljeni iznosi plata u svijetu nogometa: Najplaćeniji trener svijeta zarađuje više od Neymara

F. Z.
Neymar, Messi i Ronaldo (Foto: EPA-EFE)
Neymar, Messi i Ronaldo (Foto: EPA-EFE)
Francuski L'Equipe objavio je iznose plata nogometaša i trenera, a kada je riječ o zaradi, lideri su još uvijek Lionel Messi, Cristiano Ronaldo i Brazilac Neymar.

Argentinac je i dalje ubjedljivo najplaćeniji nogometaš današnjice. Messi mjesečno zarađuje 8,3 miliona eura, što je skoro dvostruko više od Ronalda. Plata Portugalca u Juventusu je 4,5 miliona eura mjesečno. Na trećem mjestu je Neymar koji je najplaćeniji nogometaš u Francuskoj s nešto više od tri miliona eura mjesečne plate. Njegov klupski saigrač Kylian Mbappe zarađuje manje od dva miliona eura mjesečno.

Iza Messija, Ronalda i Neymara su dva nogometaša Barcelone. Antoine Griezmann i Luis Suarez zarađuju oko tri miliona eura mjesečno, a slijede Gareth Bale i Eden Hazard sa po 2,5 miliona eura.

Najplaćeniji nogometaš u Engleskoj je golman Manchester Uniteda David de Gea sa 1,76 miliona eura mjesečne plate, a slijede Arsenalov Mesut Ozil i Kevin de Bruyne iz Manchester Cityja sa po 1,64 miliona eura.

U Bundesligi najviše zarađuju Bayernovi Robert Lewandowski i Philippe Couthino (posuđeni nogometaš Barcelone) sa platom od 1,66 miliona eura mjesečno. Zanimljivo je da su prvi Ronaldovi pratioci u Italiji njegovi saigrači iz Juventusa Gonazlo Higuain i Paulo Dybala sa 1,09, odnosno 1,06 miliona eura mjesečne plate.

Najplaćeniji trener je Diego Simeone sa 3,6 miliona eura mjesečno u Atletico Madridu, a to znači da su u svijetu nogometa ispred njega samo Messi i Ronaldo, a da trener Jorgandžija zarađuje više od Neymara. Slijedi Pep Guardiola sa 1,94 miliona eura mjesečno te Jurgen Klopp i Jose Mourinho sa po 1,46 miliona eura. Realov Zinedine Zidane ima 1,4 miliona, a Interov Conte 1,38 miliona eura. Novi trener Barcelone Quique Setien ima mjesečnu platu od 500.000 eura.