Budi velike emocije
234

Objavljena fotografija Grbavice s jedne od prvih poslijeratnih utakmica Željezničara

H. H.
Detalji s utakmice Željezničar - Rudar Kakanj 1996. godine (Foto: Toma Stoddart / Twitter)
Detalji s utakmice Željezničar - Rudar Kakanj 1996. godine (Foto: Toma Stoddart / Twitter)
Na Twitter stranici čuvenog fotografa Toma Stoddarta objavljena je fotografija s utakmice odigrane na stadionu Grbavica iz prvih godina postratnog perioda kada se život postepeno vraćao u ratom razoreno Sarajevo.
Iako nije navedeno o kojoj utakmici se radi, po dresovima gostujuće ekipe da se zaključiti da je riječ o kakanjskom Rudaru koji je 24. augusta 1996. godine igrao utakmicu protiv Željezničara.

Bilo je to drugo kolo tadašnje Prve lige BiH, a Plavi su slavili rezultatom 2:1, pogocima Dželaludina Muharemovića u 19. i Miralema Muslimovića u 35. minuti, dok je strijelac za Rudar bio Ševal Zahirović u 22. minuti.

Prema izvještajima reportera na Grbavici je bilo prisutno oko 4.000 gledalaca, a atmosfera je tada dojmila i Stoddarta.

"August 1996. godine. Navijači navijaju za svoj tim tokom utakmice na stadionu Grbavica u Sarajevu nakon što je grad počeo ponovo da živi nakon četiri godine opsade i ratnih sukoba", navodi se u opisu fotografije koja će kod mnogih fanova Plavih probuditi emocije, pogotovo jer se u pozadini vide tragovi agresije na naš glavni grad i ratni ožiljci u sarajevskom naselju Grbavica.

Podsjetimo, agresori su zapalili Grbavicu 4. maja 1992. godine. Stadion je miniran i tokom agresije na našu zemlju niko nije mogao ući na njega. Nakon završetka rata, 19. marta 1996. godine izvršena je reintegracija naselja Grbavica. Željin stadion je u rekordnom roku osposobljen, te je već 2. maja 1996. godine na njemu odigran sarajevski derbi koji je završen bez pobjednika (1:1).

Inače, britanski fotoreporter Tom Stoddart preminuo je prije osam mjeseci u 68. godini života, a autor je jedne od najpoznatijih fotografija nastalih u ratnom Sarajevu.

Stoddart je jedan od mnogih stranih fotoreportera koji su tokom rata u svijet slali fotografije iz opkoljenog Sarajeva. Sredinom 1993. godine napravio je svjetski poznatu fotografiju "Žena Sarajeva", na kojoj je moguće vidjeti Sarajku Melihu Varešanović.