Sramota u Banjoj Luci
1.7k

Objavljen gnusan snimak navijanja "Nož, žica, Srebrenica": Kako će reagovati NS BiH?

F. Z.
Derbi 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Borca i Sarajeva odigran je proteklog vikenda u Banjoj Luci, a umjesto da se nakon utakmice priča o sjajnim potezima i punom stadionu, opet smo svjedočili scenama nezamislivim u 2020. godini.

Proteklog vikenda je bilo izuzetno uzbudljivo u njemačkoj Bundesligi, a nekoliko utakmica prekinuto je zbog parola kojima su navijači vrijeđali vlasnika Hoffenheima Dietmara Hoppa. "Ku***n sin" pisalo je na parolama navijača nekoliko klubova u Njemačkoj. Zbog toga se kompletna Njemačka "digla na noge" i očekuju se oštre reakcije DFB-a.

Istovremeno smo u Bosni i Hercegovini vidjeli mnogo goru sliku na stadionu Borca u Banjoj Luci. Na internetu se pojavio videosnimak na kojem se vidi kako je prilikom izlaska navijača Sarajeva s Gradskog stadiona počelo skandiranje s istočne tribine, a publika je uzvikivala: "Nož, žica, Srebrenica".

Nezamislivo je to u 2020. godini, skandirati, odobravati i veličati genocid. Nažalost, nije nešto što prvi put vidimo na terenima u Bosni i Hercegovini. Većina građana na ovakve i slične pojave samo odmahne rukom. Razlog? Razlog je to što su ovakva i slična dešavanja vidjeli već mnogo puta na našim terenima i što već 18 godina, koliko se igra Premijer liga BiH, nije urađeno apsolutno ništa kako bi se nešto slično spriječilo.

Kazne Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine bile su isuviše blage. Simbolične, novčane, nekoliko utakmica pred praznim tribinama (nisu mnogo punije ni kada nema suspenzije) i to je početak i kraj priče. Do novog slučaja, nove simbolične kazne i novinskih stupaca u kojima dominiraju riječi "sramota" i "skandalozno".

Već sutra o ovome se neće pisati. Na jednoj od sjednica disciplinske komisije NSBiH bit će donesena odluka o kazni za Borac. Nakon toga će već na nekom drugom stadionu, na nekoj drugoj utakmici, neka druga publika uraditi nešto slično. Začarani krug iz kojeg se izlaz ne vidi. Sada je na potezu NSBiH i bit će zanimljivo vidjeti kakvu će odluku donijeti, ali jedno je jasno, ovakvih postupaka stide se svi iskreni ljubitelji nogometa, odakle god oni dolazili.