Oštre kritike
487

NSBiH osudio vulgarne uvrede i rasizam navijača Širokog Brijega, najavljene sankcije

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nogometni savez Bosne i Hercegovine se oglasio povodom incidenata zabilježenih tokom sinoćnje uzvratne utakmice finala Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva, koje su "režirali" domaći navijači.

"Finale kupa svake države je svečani čin, a izgleda da to jedino nije slučaj u našoj zemlji, što potvrđuju događaji tokom i nakon revanš meča finala Kupa BiH odigranog sinoć u Širokom Brijegu između ekipa NK Široki Brijeg i FK Sarajevo . Veliko finale, koje je trebalo da bude istinski praznik nogometa, pretvoreno je u potpunu suprotnost, u sprovod civilizacijskih tekovina u najgorem obliku. Eskapada ničim izazvanog vulgarnog nacionalističkog vrijeđanja, rasizma i huliganizma te ponižavajući odnos prema državnoj himni, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim", saopćio je NSBiH.

Savez ističe da ponašanje navijača nema ništa zajedničko sa sportom te da su incidenti zasjenili sav trud i gostoprimstvo NK Široki Brijeg.

"NS BiH ne može i neće biti nijem i slijep na parole 'Za dom spremni', 'Ubij baliju' i sve ostale oblike ponašanja koji nemaju ništa zajedničko sa sportom. Nažalost, korektno ponašanje aktera na terenu i uzoran prijem gostijuće ekipe i zvanica prije utakmice od rukovodstva NK Široki Brijeg ostali su potpuno u sjeni nesportskog, neprimjerenog i frustrirajućeg ponašanja domaćih navijača", dodaje se u saopćenju.

Najavljene su sankcije i borba protiv sličnih incidenata.

"Nadležni organi Saveza će provesti propisani postupak i poduzeti sve potrebne radnje u domenu svoje nadležnosti, slijedeći egazaktan primjer koji su disciplinski organi FIFA-e proveli za slične situacije i događaje neprilične sportskom događaju i žestoko odgovoriti propisanim mjerama. NSBiH će nastaviti odlučnu borbu za izgradnje ljepšeg, boljeg i zdravijeg ambijenta za sva buduća nogometna dešavanja, pa tako i za naredna finala Kupa BiH. Jer Bosna i Hercegovina je ipak država svih nas", poručuju iz NSBiH.