NSBiH o minulim kvalifikacijama: Iskustvo za bolju budućnost

Klix.ba
19.11.2015. u 14:37
24
69
NSBiH o minulim kvalifikacijama: Iskustvo za bolju budućnost
24
NSBiH o minulim kvalifikacijama: Iskustvo za bolju budućnost Foto: N/FSBiH
Završen je još jedan kvalifikacioni ciklus za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine, odnosno kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj.
Nažalost, naši reprezentativci nisu uspjeli u baražu pobijediti selekciju Republike Irske i na taj način još jednom obradovati bosanskohercegovačke građane, a naročito navijače koji su uz njih bili iz utakmice u utakmicu.

Željeni rezultat je izostao i pored svih nastojanja Nogometnog saveza BiH da se stabilizuje situacija u reprezentaciji nakon početnih poraza u kvalifikacijama. U tome se, nakon dolaska Mehmeda Baždarevića na mjesto selektora, donekle i uspjelo. Nažalost, samo do utakmica baraža, u kojima je naša reprezentacija, uz sve ostale nepovoljne okolnosti, igrala ispod realnih mogućnosti.

Nakon odlaska na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, navijači, a i Savez, s razumljivim optimizmom su očekivali da se u kvalifikacijama za EP taj niz uspjeha i nastavi. To se nije desilo i zbog toga Savez, zajedno sa selektorom i igračima, ovim putem izražava žaljenje, ali i zahvalnost istinskim navijačima, medijima i sponzorima koji su bili uz reprezentaciju u svim pobjedama i u svim porazima. Pa i u onom najskorijem i najbolnijem, u Dablinu protiv Republike Irske.

No, pobjede i porazi su sastavni dio fudbalske igre. Kvalifikacioni ciklus za EP će u strukturama Saveza biti podrobno analiziran, a zaključci će biti ugrađeni u buduće planove. Istovremeno, NS/FS BiH je već počeo planirati predstojeće obaveze i raditi na novim projektima.

Unutar Saveza postoji potpuno jedinstvo i želja da se očuva stabilna atmosfera, koja je karakterisala rad krovne kuće fudbala u BiH proteklih godina. Pokazalo se da taj pristup donosi rezultate, a oni su se ogledali prvenstveno kroz odlazak na SP u Brazil, donekle i kroz kvalifikacioni ciklus za EP (osim samog baraža) ali i kroz organizacionu i finansijsku konsolidaciju, te napredak ostvaren u Premijer ligi BiH, kao i ostalim takmičenjima.

Takav odnos namjeravamo očuvati i u budućnosti. Savez ima preciziran stateški program rada i ciljeve koje treba ostvariti. Članovi našeg rukovodstva imaju jasnu predodžbu o snazi i budućnosti bh. fudbala koju će nastojati i ostvariti uz podršku stručnih timova ali i javnosti i medija, te dosadašnjih i budućih sponzora. Konačni cilj je apsolutno stabilna nogometna organizacija u BiH u kojoj će šansu za razvoj i afirmaciju dobiti novi talenti. Njih u BiH ima i oni vrlo brzo mogu postati nove zvijezde poput Edina Džeke i drugih bivših i sadašnjih reprezentativaca.

Našim zmajevima, koji su uzor mnogih mladih fudbalera, kao i selektoru Mehmedu Baždareviću, izražavamo priznanje za sve što su učinili za bh. nogomet, ubijeđeni da će, poučeni iskustvom u završenim kvalifikacijama, nastaviti sa novim pobjedama u narednom takmičarskom ciklusu za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

To će, vjerujemo, donijeti novu radost našim navijačima i stvoriti atmosferu u kojoj će se bh. javnost opet ponositi našim reprezentativcima i njihovim pobjedama. Rukovodstvo Saveza će, kao i svaki put do sada, uložiti maksimalne napore da pripremi ambijent u kojem će se ostvariti dobri rezultati i dati šansa talentovanim igračima i dobrim trenerima.


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: