Nogomet
3

NSBiH: Neće biti narušeni prijateljski odnosi sa FS Srbije

FENA
Nogometni savez Bosne i Hercegovine izražava najiskrenije žaljenje zbog prekida prijeteljske utakmice juniorskih selekcija BiH i Srbije u Modriči, koja je u utorak prekinuta u 64. minutu kod rezultata 0:0, zbog nacionalističkog skandiranja manje grupe navijača reprezentacije Srbije.

"U borbi protiv svih oblika huliganizma, rasizma, nacionalizma i drugih protivzakonitih aktivnosti na stadionima postoji nulta stopa tolerancije u skladu sa kampanjom koju vode UEFA i FIFA, a koju slijedi i NSBIH. U iskrenom nastojanju da sve naše reprezentativne selekcije igraju utakmice širom Bosne i Hercegovine, a na osnovu ranijih pozitivnih iskustava, NSBiH je preduzeo sve potrebne aktivnosti kako bi ovaj susret bio festival nogometa i prilika da se mladi ljudi zbliže i bolje upoznaju", navodi se u saopćenju NSBiH.

U NSBiH smatraju da sport, a posebno nogomet treba da ujedinjuje ljude i u tom kontekstu vjeruju da će na predstojećem Svjetskom prvenstvu A reprezentacija BiH imati brojne simpatizere i iz Srbije "s kojom dijelimo ne samo granice već i kulturu, historiju, običaje".

"Svjesni smo činjenice da će uvijek biti onih koji će ovakvim ispadima pokušavati da naruše ugled i prijateljske odnose koje njeguju NSBiH i FS Srbije, ali nas ništa neće obeshrabriti, niti zaustaviti, na putu organizacije prijateljskih utakmica svih naših selekcija i saradnje ne samo na sportskom nivou.Potvrda za to je i sutrašnja utakmica istih rivala u Gradačcu", navodi se u saopćenju.