Nogomet
0

NSBiH: Izbor novog selektora 4. jula

FENA
U Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine (NSBiH) danas je održana pres-konferencija, prva nakon serije protesta sportske javnosti uzrokovanih smjenom selektora Mehe Kodre, te aktualnog stanja u bh. nogometu.

Generalni sekretar NSBiH Munib Ušanović je za 4. juli u Banjoj Luci najavio održavanje sjednice Izvršnog odbora NSBiH na kojoj bi, između ostalog, trebao biti izabran novi selektor A-reprezentacije. Više pojedinosti od informacije da je ta dužnost namijenjena osobi bošnjačke nacionalnosti, Ušanović nije iznio. Dan kasnije, 5. jula, također u Banjoj Luci bit će održana vanredna skupština NSBiH o temi "Aktuelna situacija u BiH nogomet s prijedlogom mjera".

Generalni sekretar je naglasio da su za vrijeme zadnjih događanja u i oko NSBiH, UEFA i FIFA blagovremeno bile obavještavane.

"U svim nacionalnim nogometnim savezima pod okriljem FIFE i UEFE bilo koje miješanje politike se kažnjava suspenzijom. Kada su u pitanju aktivnosti Saveza vezane za statutarno provođenje odluka, apsolutno su nedopustive političke poruke svakog državnog organa ili partije. Ukoliko naš savez bude suspendovan sve reprezentativne selekcije, kao i klubovi izgubili bi pravo nastupa u međunarodnim takmičenjima u periodu dvije godine", kazao je Ušanović.

Prema njegovim riječima, zbog neodigravanja prijateljske utakmice s reprezentacijom Irana, koja je bila uzrok smjene selektora Kodre, NSBiH najvjerovatnije neće platiti visoku novčanu kaznu zbog kršenja potpisanog ugovora, jer je dogovoreni susret naknadno prolongiran.

Prvenstvo BiH u sezoni 2008./2009. počinje 2. augusta. Žrijebanje takmičarskih brojeva klubova obavit će se u Olimpijskoj dvorani Zetra 1. jula.

Prijelazni rok u NSBiH je počeo 15. juna i trajat će do 31. augusta, a preregistracija svih igrača u Premijer ligi bit će obavljena u tom periodu.