Odluka na snazi do daljnjeg
3

NSBiH i zvanično suspendovan

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Nogometni savez Bosne i Hercegovine i zvanično je suspendovan iz međunarodnih takmičenja, objavljeno je danas na web-stranici FIFA-e. Odluka vrijedi do daljnjeg.

U objašnjenju se navodi da je suspenzija bila neizbježna jer na Skupštini NSBiH nije donesen Statut prema FIFA-inim i UEFA-inim pravilima.

Izvršni komitet FIFA-e 28. oktobra 2010. zatražio je od NSBiH da usvoji adekvatan Statut najdalje do 31. marta 2011. Isto je 4. oktobra zatraženo i iz UEFA-e. Ipak, kako se to nije dogodilo na vanrednoj sjednici 29. marta u Sarajevu, NSBiH je izgubio sva prava koja je imao članstvom u FIFA-i i UEFA-i.

Ovom odlukom reprezentacija BiH i klubovi od 1. aprila više nisu učesnici međunarodnih takmičenja, dok ovaj slučaj ne bude riješen, navodi se u saopštenju. To također znači da od danas zvaničnici i predstavnici NSBiH ne mogu učestvovati ni u jednom međunarodnom događaju.

FIFA i UEFA duboko žale zbog ove odluke i uskoro će se sastati da pregovaraju o budućim koracima koji će što je prije moguće vratiti bh. nogomet pod njihovo okrilje, istaknuto je na kraju saopštenja.

NSBiH zabranjeno kontaktirati druge članice FIFA-e

I Iz Nogometnog saveza BiH potvrdili su da je stiglo zvanično pismeno obavještenje o suspenziji Saveza kao člana FIFA-e i UEFA-e.

U dopisu, kojeg je potpisao generalni sekretar Jerome Valcke, FIFA se poziva na odluku Izvršnog komiteta, donesenu na sastanku 28. 10. 2010. u Cirihu.

Dalje se navodi da je Rudi Zavrl, kao zajednički posmatrač FIFA-e i UEFA-e, obavijestio ove organizacije 29. marta ove godine da na Skupštini NSBiH u Sarajevu nije postignut neophodni kvorum za usvajanje novog Statuta, jer su samo 22 od 54 prisutna delegata glasali za izmjene Statuta.

Ovo je potvrđeno i dopisom koji je administraciji FIFA-e 30. marta uputio generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.

NSBiH ovim gubi sva prava članstva, kao što je definisano članom 12. FIFA-inog Statuta. FIFA će NSBiH, kao i sve ostale asocijacije, njene članice, pravovremeno obavijestiti o daljnjim posljedicama.

Tokom trajanja suspenzije NSBiH su zabranjeni sportski kontakti sa bilo kojom drugom asocijacijom članicom FIFA-e.