Šta će se desiti?
7

NS BiH postavio dezinfikacione tunele kao uslov, struka ne preporučuje njihovu upotrebu

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometni savez Bosne i Hercegovine je kao jedan od uslova da se sezona u Premijer ligi BiH nastavi naveo postavljanje dezinfekcionih tunela ispred stadiona.

No, u današnjem redovnom obraćanju javnosti ispred Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine član ovog tijela epidemiolog Davor Pehar je istakao kako se uopće ne preporučuje njihova upotreba.

"Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je na temelju upita koje smo dobili sa terena već u pisanoj formi poslao svoje očitovanje o dezinfekcionim tunelima. Još uvijek ne postoje egzaktni naučni pokazatelji da su dezinfekcioni tuneli učinkoviti i, shodno tome, mi u Zavodu za javno zdravstvo FBiH nismo mogli preporučiti njihovu upotrebu", rekao je Pehar koji obnaša funkciju direktora za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Sada nam ostaje sačekati stav Nogometnog saveza BiH i vidjeti da li će ostati pri svom stavu da unatoč ovom stručnom mišljenju klubovi moraju imati dezinfekcione tunele u okviru stadiona.

Također, čelnici NS BiH su poručili kako će oni klubovima pomoći na način da će kupiti dezinfekcione tunele, a ukoliko poslušaju struku i odustanu od toga, vidjet ćemo da li će tim planiranim novcem pomoći klubovima na neki drugi način.