Nogomet
240

Novozelandski sudija Peter O'Leary odlazi u penziju

Klix.ba
Novozelandski sudija Peter O'Leary, bh. javnosti poznat po katastrofalnom suđenju na utakmici SP između BiH i Nigerije, odlučio se penzionisati.

Nakon skoro 21 godinu suđenja, svoj posljednji sudijski zvižduk O'Leary će imati u sutrašnjoj utakmici A-League između Wellington Phoenixa i Central Coast Marinersa koja se igra na stadionu Westpac u Wellingtonu. Kako kaže, odluku je donio kako bi imao više vremena za svoju porodicu.

"Došlo je pravo vrijeme da se povučem iz nogometa", kazao je O'Leary.

Podsjetimo, O'Leary je sudio susret između Bosne i Hercegovine i Nigerije. U 21. minuti je dosudio nepostojeći ofsajd Edinu Džeki, što je itekako utjecalo na daljnji tok susreta, ali i sudbinu Zmajeva koji su učešće na Mundijalu završili u grupnoj fazi.

Na snimcima se jasno vidi da je Džeko postigao regularan gol, ali je O'Leary uz signal linijskog sudije dosudio nepostojeći ofsajd.

Nakon susreta, u BiH je pokrenuta peticija da se novozelandski nastavnik udalji sa Mundijala, a dobio je i prijetnje smrću. FIFA je reagovala i zaplijenila njegov laptop i mobilni telefon kako bi ispitali mogućnost namještanja utakmice.

Međutim, ništa nije otkriveno i O'Leary je nastavio suđenje. Bojao se, kako kaže, za sigurnost svoje porodice, supruge Rachelle i dvojice sinova.

O'Leary je također profesor i bio je tek drugi novozelandski sudija koji je bio delegiran na neko od svjetskih nogometnih prvenstava.