Dramatična utakmica
0

VIDEO / Novi Zeland golom u posljednjim sekundama šokirao Slovake

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Slovačke i Novog Zelanda podijelili su bodove u utakmici prvoga kola grupe F Svjetskog nogometnog prvenstva kojem je domaćin Južnoafrička Republika. Bilo je 1-1 u Rustenburgu.

Do prvog su boda na nekom Svjetskom prvenstvu u istoriji reprezentacije Novozelanđani stigli golom u drugoj minuti sudijske nadoknade nakon što je Winston Reid glavom pospremio centaršut sa lijeve strane. Na putu do mreže lopta se odbila od lijeve stative slovačkog gola.

Zasluženi je to bod jednog od autsajdera turnira koji je u rezultatski minus stigao nakon što je favorizirani debitant na svjetskim prvenstvima poveo golom iz očitog ofsajda.

Postigao ga je Robert Vittek, službeno proglašeni igrač utakmice, glavom na centaršut Stanislava Šestaka. Desilo se to u pedesetoj minuti susreta u kojem su Slovaci vodili glavnu riječ, ali ne i pokazali previše, pogotovo ne dovoljno za mirnoću u završnici utakmice. Obilo im se to na kraju o glavu prvim golom reprezentativne karijere stopera Reida, člana mlađih selekcija danske reprezentacije koji je za Novi Zeland debitirao u maju ove godine.

Stadion: Royal Bafokeng, Rustenburg

Sudija: Jerome Damon (Južna Afika)

Novi Zeland 3-4-3: Paston - Reid, Nelsen, Smith - Bertos, Vicelich, Elliott, Lochhead - Smeltz, Fallon, Killen.

Slovačka 4-4-2: J. Mucha - Zabavnik, Škrtel, Durica, Čech - Weiss, Štrba, Hamšik, Stoch - Šestak, Vittek.