Potvrđeno za Klix.ba
56

Novi teren na Tušnju neće biti u funkciji ove godine, prve utakmice moguće u februaru ili martu

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Rekonstrukcija glavnog terena stadiona Tušanj u Tuzli još uvijek traje. Realno za očekivati je da sve bude završeno krajem godine, a nogometni klubovi Sloboda i Tuzla City svoje domaće utakmice u Premijer ligi BiH mogle bi igrati tek u proljetnom dijelu sezone, potvrđeno je za Klix.ba.

Rekonstrukcija glavnog terena Tušnja počela je 7. jula ove godine, a rok za završetak radova bio je predviđen za kraj augusta. On je probijen, novi je postavljen za 10. novembar, međutim, prema informacijama sa kojima raspolaže Klix.ba, nerealno je očekivati da će sve aktivnosti biti završene do tog datuma, odnosno da će teren biti funkcionalan za odigravanje utakmica.

"Problem je nastao na samom početku jer su na rekonstrukciji radila samo dva radnika te je rok za završetak probijen. Trenutno stanje je takvo da su položene cijevi za drenažu i sistem za navodnjavanje. Trenutno se nasipaju četiri frakcije koje na teren idu prije trave, uz polaganje instalacija za grijanje, koje će biti priključeno na električnu energiju, odnosno na brojilo Gradskog stadiona Tušanj", kazao je za Klix.ba Bakir Buljugija iz Gradskog stadiona Tušanj.

Trenutna dinamika radova na terenu je pojačana, a uz veći broj radnika, funkcionalno je i više mašina, nego što je to bilo u ljetnim mjesecima.

"Da se od samog početka krenulo ovim tempom, vjerujem da bi radovi bili završeni, a prvobitni rok ispoštovan", dodaje Buljugija.

Krajnji rok za postavljanje trave je 10. novembar ove godine, međutim, prema riječima našeg sagovornika, da bi ona bila funkcionalna za odigravanje utakmica, potrebno je sačekati još izvjestan period.

"Nakon što trava bude postavljena, potrebno je da ona 'odleži' desetak dana, nakon čega će uslijediti njeno šivanje. Kada to sve bude završeno, morat ćemo sačekati između 15 i 20 dana kako bi trava bila spremna za valjanje", ističe Buljugija.

Navodi da je definitivno da igrači Slobode, ali i Tuzla Cityja ove godine neće igrati utakmice na terenu.

"Vjerujem da će teren za igru biti spreman u februaru ili martu iduće godine, odnosno u drugom dijelu Premijer lige BiH", nadovezuje se Buljugija.

Paralelno s radovima na glavnom nogometnom terenu, ali u zasebnom projektu, krenulo se i u rekonstrukciju reflektora, koji su već potpuno funkcionalni. Također, prije nekoliko dana, grubi radovi su počeli i na parking prostoru koji se nalazi ispred ulaza u Gradski stadion Tušanj.

"S obzirom na to da imamo problema sa parking mjestima, posebno kada se odigravaju utakmice Premijer lige BiH, angažovali smo Javno preduzeće Saobraćaj i komunikacije za realizaciju projekta. Dali smo im prostor na ulazu u stadion koji će oni rekonstruisati, proširi i povećati broj parking mjesta", pojašnjava Buljugija.

Finalni radovi na rekonstrukciji platoa ispred Tušnja će početi nakon što budu završeni svi građevinski poslovi unutar stadiona. Za dalje održavanje i upravljanjem parkingom će biti zadužen upravo tuzlanski SIK.