Nogomet
0

Novi skandal na pomolu: Da li je susret kvalifikacija za SP 2018 Litvanija - Malta namješten?

Klix.ba
Novi skandal mogao bi potresti nogometnu javnost. Ovaj put radi se o susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji između Litvanije i Malte, za koji u FIFA-i sumnjaju da je namješten.

Naime, uoči susreta koji je odigran 11. oktobra u Vilniusu u okviru trećeg kola kvalifikacione grupe F službeni predstavnik FIFA-e je ušao u svlačionicu gostiju i upozorio ih da će njihovi postupci na terenu biti "pod lupom".

Razlog je bio taj što se prije meča ogromna količina novca na online kladionicama uplatila na pobjedu Litvanije od dva ili više golova razlike. Susret je završen pobjedom Litvanije od 2:0 golovima Fiodora Černycha i Arvydasa Novikovasa.

Golman Malte, 31-godišnji Andrew Hogg, kaže kako nema govora o namještanju meča.

"Bilo mi je čudno kad je taj čovjek došao i rekao nam to. Kao da nas je optužio da ćemo namjestiti utakmicu", rekao je Hogg britanskom The Sunu i nastavio:

"Što se mene lično tiče, nisam uradio ništa loše i pojma nemam ni o kakvim kladionicama. A onda mi je kro glavu prošlo: 'Ako zaj***m nešto, mogu zaršiti u zatvoru'. Na utakmici nisam ništa mogao kod golova. Odbranio sam tri ili četiri litvanska šuta i tako sam dokazao da sam na meču dao sve od sebe. Moja savjest je čista", rekao je Hogg.

Ovom pobjedom Litvanija je došla na drugo mjesto sa samo dva boda zaostatka za Engleskom.

"Ovakav rasplet situacije zaista može zakomplikovati grupu jer niko ne zna šta će se dešavati poslije. Sve je ovo sra**", dodao je Hogg.

Iz FIFA-e se još uvijek nisu službeno oglasili, ali je navodno već pokrenuta istraga.

Pogledajte i sami sažetak utakmice i uvjerite se da li Hogg govori istinu.