Predstavio stručni štab
0

Novi selektor Portugala odrekao se legendarnog Henryja, protiv BiH s novim pomoćnikom

H. H.
Henry je dugi niz godina bio pomoćnik Martinezu u reprezentaciji Belgije (Foto: EPA-EFE)
Henry je dugi niz godina bio pomoćnik Martinezu u reprezentaciji Belgije (Foto: EPA-EFE)
Roberto Martinez je već predstavio stručni štab koji će ga pratiti u njegovoj misiji na selektorskoj poziciji Portugala, a glavna vijest je da će Ricardo Carvalho naslijediti Thierry Henryja koji je do sada bio njegova "desna ruka".

Bivši igrač Real Madrida, Porta, Chelseaja i Monaca već je bio pomoćnik Andréu Villas-Boasu u Marseilleu, a u dresu reprezentacije Portugala odigrao je 89 utakmica (5 golova) i bio je dio tima koji je 2016. godine osvojio titulu prvaka Evrope.

Drugo novo lice Martinezovom stručnom štabu je Ricardo Alexandre Martins Soares Pereira, poznatiji kao Ricardo. Bivši golman Boaviste, Sportinga i Betisa je stajao na golu Portugala na Euru 2004. i Svjetskom prvenstvu 2006 i on će biti trener golmana.

Stručni štab kompletiraju Jesús Seba i Iñaki Bergara. Seba je sa Martinezom kao igrač otišao u Wigan 1995. godine, a pratio ga je i kao trener u Wiganu, Evertonu i Belgiji. On će voditi skautski odjel.

Bergara, bivši golman Atletica i Logronjesa, bio je dio Martinezovih stručnih štabova još od ranih početaka u Swanseaju, a sada će nastaviti da trenira golmane Portugala.

Štab upotpunjuju Richard Evans (kondicioni trener), Anthony Barry (pomoćni trener), Bruno Pereira (analiza i inovacije) i Stijn Campo (analiza i inovacija).

Naša selekcija će protiv Portugala igrati 17. juna u gostima u okviru 3. kola, a dočekat ćemo ih 16. oktobra. Za rivale u grupi za odlazak na Evropsko prvenstvo koje se igra 2024. godine još ćemo imati selekcija Islanda, Luksemburga, Slovačke i Lihtenštajna.