{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi problemi za Južnu Afriku

F
23.10.2008. u 14:51
0
0
Novi problemi za Južnu Afriku
0
Novi problemi za Južnu Afriku
Foto: AFP/File
Južna Afrika nije odstupila od plana gradnje stadiona za SP 2010. godine, ali porast troškova izaziva zabrinutost kod organizatora, objavila je vlada te zemlje.
Južna Afrika je prva zemlja iz Afrike koja će biti domaćin najvećeg nogometnog turnira. Globalna kreditna kriza, usporen domaći rast i porast cijena građevinskog materijala izazvali su zabrinutost oko porasta cijena.

"Program izgradnje stadiona ispunio je sve rokove FIFA, iako eskalacija cijena i dalje predstavlja izazov", rekao je portparol vlade Temba Maseko.

Iz budžeta zemlje izdvojeno je ove nedjelje dodatnih 1,4 milijarde randa (oko 126 miliona dolara) da bi se pokrili dodatni troškovi u srednjeročnom budžetu.

Ekonomisti navode da će Južna Afrika možda imati problema da sakupi novac za finansiranje velikih infrastrukturnih planova za 2010. godinu, zbog naduvanih cijena izazvanih globalnim slomom kredita.

Južna Afrika je prvobitno imala budžet od 17,5 milijardi randa za izgradnju i obnovu 10 nogometnih stadiona, kao i pravljenje infrastrukture za turnir 2010. godine.

Ministar finansija Trevor Manuel rekao je u utorak da će, osim dosadašnjih 1,4 milijarde, biti izdvojeno i dodatnih 600 miliona randa da bi se popravile internet veze između stadiona i nacionalne mreže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: