BBC posjeduje snimak
69

Novi detalji o pogibiji Emiliana Sale: Pilot prijatelju rekao da je avion "nepouzdan"

D. B.
Pilot koji je upravljao avionom u kojem je poginuo argentinski nogometaš Emiliano Sala prije leta je prijatelju rekao da je letjelica "nepouzdana".

Riječ je o pilotu Davidu Ibbotsonu, koji je svom prijatelju kazao da je avion "nepouzdan" te da je čuo glasan prasak tokom prethodnog leta. Također, dodao je da će "nositi prsluk za spašavanje". BBC je došao u posjed snimka razgovora, a u podcastu je prikazan i snimak trenutka kada su Ibbotson i Sala posljednji put viđeni živi.

Avion se srušio u kanal La Manche u januaru 2019. godine tokom Salinog putovanja u Veliku Britaniju gdje je trebao nastaviti nogometnu karijeru u Cardiff Cityju nakon transfera iz Nantesa.

Ibbotson nije imao dozvolu da prevozi putnike i za to dobija novac. Avion kojim su pilot i nogometaš letjeli bio je Piper Malibu star 35 godina.

Sala je također poslao glasovnu poruku prijateljima te je izrazio strah zbog aviona dok se kretao pistom aerodroma u Nantesu.

"Čovječe, bojim se. Avion izgleda kao da se raspada. Ne znam da li će me neko tražiti, neće me naći", kazao je Sala.

Cardiff City je ponudio svom pojačanju komercijalni let preko Pariza, no on je želio više vremena kako bi se pozdravio s prijateljima i saigračima u Nantesu prije nego se vrati u Vels na treninge u novom klubu.

Salino tijelo je pronađeno u olupini aviona na dubini od 68 metara dvije sedmice nakon nesreće, dok tijelo pilota nikad nije pronađeno.