"Nizak je, ali pametan"
0

Nova revolucija "ludog" Guardiole: U odbranu prebacio jednog od najboljih ofanzivaca Cityja

D. P.
Bernardo Silva je igrao beka i stopera kada City nije imao loptu (Foto: Screenshot)
Bernardo Silva je igrao beka i stopera kada City nije imao loptu (Foto: Screenshot)
Menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola oduvijek je imao smisao za istupanje izvan okvira, no njegova posljednja ideja, a koju smo vidjeli u duelu protiv Aston Ville, ostavila je sve bez daha.

Guardiola je često izvodio revoluciju na terenu. Mijenjao je pozicije igračima, a nekima je to učinio i trajno tokom karijere. U finalu Lige prvaka, recimo, pokušao je igrati bez defanzivnog i centralnog veznjaka prvi put nakon 50 utakmica u nizu i to se nije isplatilo.

Ipak, u brojnim utakmicama znalo se desiti da to bude dobitna kombinacija. No, sinoć je "nadmašio sam sebe" pošto je jednog od najopasnijih ofanzivaca Bernarda Silvu zadužio da igra odbranu.

Da, dobro ste čuli. Silva je u pobjedi svog tima rezultatom 3:1 protiv Ville igrao s ozbiljnim defanzivnim zadacima.

Ubrzo se pokazalo da je Silva odlično i vrlo učinkovito igrao kao lijevi bek dok City nije imao posjed lopte. Onda bi se transformisao u ulogu centralnog veznog nogometaša kada bi City vratio sebi loptu u posjed.

No, čak u nekim trenucima Bernardo Silva nije igrao ni beka, već stopera. Kada bi Aymeric Laporte išao široko, Silva je imao zadatak da porkije stopersku poziciju, što je svojevrsna revolucija u svijetu nogometa.

Kao jedan od najinteligentnijih nogometaša današnjice, Silva se s lakoćom uklopio u poziciju koju nikada nije igrao. U Cityju mu je Guardiola davao nevjerovatne i različite zadatke i uloge na terenu, no ono što je sinoć igrao, vjerovatno nije nikada računao u karijeri jer je poznat kao jedan od najboljih ofanzivaca na Etihadu.

Sada se sa sigurnošću može reći da je Portugalac u Cityju odigrao sve moguće pozicije, izuzev pozicije golmana.

"Ima sposobnost igrati na svih 10 pozicija jer je tako pametan. Nizak je, ali je pametan", rekao je Guardiola nakon pobjede nad Villom.

Silva je završio utakmicu sa 107 dodira s loptom i to je bio drugi najbolji skor od svih igrača individualno. U prilogu možete pogledati kako se Silva snašao na poziciji stopera.