Nastavlja borbu
8

Nova prilika za Ivana Klasnića: U Zagrebu mu po treći put transplantiran bubreg

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši hrvatski nogometaš Ivan Klasnić dobio je novi bubreg, a prema pisanju Splitskog dnevnika, operacija je obavljena sinoć u Zagrebu.

Nije poznato ko je donor, ali zna se da nije niko iz Klasnićeve porodice. Kako su nakon prve dvije transplantacije bubrega od članova porodice stvorena antitijela, niko od njih nije ni mogao Ivanu donirati organ.

Bivši napadač St. Paulija, Nantesa, Werdera, Boltona i Mainza operisan je u zagrebačkoj bolnici Merkur, a zahvat je obavio abdominalni hirurg Stipislav Jadrijević, piše Splitski dnevnik.

Bivšem hrvatskom reprezentativcu prije deset godina je otkazao bubreg. Njegovo tijelo je odbilo novi organ majke Šime, a dva mjeseca potom prihvatilo bubreg oca Ivana.

Klasnić se vratio profesionalnom fudbalu i dresu Vatrenih, postao je prvi nogometaš s transplantiranim bubregom na velikom takmičenju kad je nastupio na Euru 2008. godine, gdje je postigao i dva gola.

Novi problemi za Ivana pojavili su se u septembru prošle godine. Očev organ je otkazao pa je ponovno morao na dijalizu triput sedmično.

"Nisam pomislio da ću kraće živjeti ili tako nešto, moram prihvatiti sudbinu kakva jest, odlaziti na dijalizu pa će možda doći i sretan završetak. A to bi bilo da uspije treća transplantacija i da više ne moram odlaziti na dijalizu", rekao je Ivan u dokumentarnom filmu njemačkog NDR-a u martu ove godine.

Bilo je to u vrijeme kada je triput sedmično odlazio na petosatne dijalize, a njegove želje nakon treće transplantacije su puno bliže ostvarenju.

"San mi je da stanem na noge, da mogu nastaviti normalan život", rekao je u dokumentarnom filmu.