Historijske promjene
51

Nova pravila Svjetskog prvenstva mogla bi nam donijeti jednu od najvećih grupa svih vremena

Piše: N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetsko prvenstvo sljedeće godine moglo bi nam donijeti jednu od najvećih grupa u historiji Mundijala zahvaljujući novoj odluci Organizacijskog odbora za FIFA-ina takmičenja o načinu na koji će se provesti žrijeb.

Najvažnije pitanje o kojem se odlučivalo bio je izgled bubnjeva u koje će biti razvrstane reprezentacije učesnice Mundijala.

Podsjetimo, u prošlosti se znalo događati da FIFA razvrstava selekcije u šešire po čudnim kriterijima, ali ovaj će put odluka pasti isključivo na temelju FIFA-ine rang liste koja će biti objavljena u oktobru.

Najboljih 10 plasiranih selekcija na posljednjoj FIFA rang listi (Foto: Twitter)
Najboljih 10 plasiranih selekcija na posljednjoj FIFA rang listi (Foto: Twitter)

U četiri bubnja bit će po osam reprezentacija, a u prvom će biti sedam najboljih s FIFA-ine rang liste te domaćin Rusija.

Po plasmanu na rang listi će se popuniti i preostali šeširi, a jedini uvjet uoči žrijeba je da u istoj grupi ne mogu biti reprezentacije iz iste konfederacije, ne računajući UEFA-u.

Plasman na Svjetsko prvenstvo su, osim domaćina, već osigurali Brazil, Iran, Japan, Meksiko, Belgija, Južna Koreja i Saudijska Arabija.

Eventualni šeširi za žrijebanje prema trenutnom poretku (Foto: Twitter)
Eventualni šeširi za žrijebanje prema trenutnom poretku (Foto: Twitter)

Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo održat će se 1. decembra u Moskvi, a prema novoj odluci može se stvoriti dobra, stara "grupa smrti" koju bi činili posljednja tri osvajača Svjetskog prvenstva - Njemačka (šešir 1), Španija (2) i Italija (3).

Francuska, koja je trenutno u šeširu 2, tako može igrati protiv Brazila ili Argentine već u grupoj fazi.

U svakom slučaju, kako žrijeb neće uslijediti još za dva i po mjeseca, ima dosta vremena za neke reprezentacije da napreduju ili nazaduju na rang listi i tako za sebe promijene potencijelne grupe na bolje ili lošije.