Postojala ideja
13

Nou Camp se nikada ne može srušiti, za to postoji jasno definisan razlog

H. H.
Nou Camp je otvoren 1957. godine i sa 99.354 sjedećih mjesta je najveći stadion u Evropi
Nou Camp je otvoren 1957. godine i sa 99.354 sjedećih mjesta je najveći stadion u Evropi
Jedan od kandidata za novog predsjedika Barcelone Agustí Benedito u svojoj kampanji najavio je da će srušiti Nou Camp i izgraditi novi stadion, ali to jednostavno nije moguće ni sada, ali ni u budućnosti.

Naime, kultni stadion spada u C klasifikaciju prema arhitektonskom nasljeđu gradskog vijeća Barcelone, a općinski planovi predviđaju četiri nivoa zaštite.

Vrhunska kategorija, nivo A, su kulturna dobra od nacionalnog interesa, nedodirljive zgrade poput Gaudijeve kuće. Nivo B omogućava malo manevarskog prostora za neke reforme, a na nivou C, gdje se nalazi i Nou Camp su dobra od urbanog interesa koja se ni u kom slučaju ne mogu srušiti.

Taj zakon je decidan i bez izuzetaka ne ostavlja mogućnost da se Nou Camp jednog dana "ukloni", te je prilično jasno da Barcelona neće mijenati dom barem još neko vrijeme.

Nou Camp je otvoren 1957. godine i sa 99.354 sjedećih mjesta je najveći stadion u Evropi. Renoviran je u tri navrata 1995., 2008. i 2018. godine. Rekordna posjeta zabilježena je 1986. godine kada je meč četvrtfinala Kupa šampiona (Lige prvaka) između Barcelone i Juventusa posmatralo nevjerovatnih 120.000 gledalaca.