"Bio je moj Gotze"
26

Norwich je hit Championshipa, a sve važnija karika je Mario Vrančić, kojeg hvali i Klopp

Piše: O. T.
Mario Vrančić (desno) u duelu s Pedrom. (Foto: AFP)
Mario Vrančić (desno) u duelu s Pedrom. (Foto: AFP)
Norwich City je na dobrom putu da se nakon ispadanja iz Premiershipa 2014. godine ponovo vrati u najveći rang engleskog nogometa. Kanarinci su prvi na tabeli Championshipa s 43 boda nakon 21 odigranog kola, a jedan od igrača koji imaju sve veću minutažu je bosanskohercegovački nogometaš Mario Vrančić, o kojem je biranim riječima govorio i Jurgen Klopp.

Malo ko je očekivao da će Norwich igrati ovako dobro u ovoj sezoni nakon što su prošlu okončali na 14. mjestu. Sky Sports je napravio veliki interju s čovjekom koji je vjerovatno najzaslužniji za uzlet Kanarinaca. Radi se o treneru Danielu Farkeu koji je na ljeto 2017. godine preuzeo ekipu.

Farke je zajedno sa sportskim direktorom Stuartom Webberom odlučio impelementirati novi sistem na i van terena te se opredijelio za davanje šansi mladim igračima. Prošle sezone ekipa nije bilježila zadovoljavajuće rezultate i niko se ne bi iznenadio da su i Farke i Webber dobili otkaze. Na svu sreću, obojica su ostali i sada se vide njihovi rezultati.

Po dolasku Farkea u klub, novi igrač Norwicha je postao i Mario Vrančić, nogometaš koji je skupio šest nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Vrančić je prošle sezone upisao 39 nastupa uz tri postignuta gola i dvije zabilježene asistencije.

Na početku ove sezone povreda ga je udaljila od terena i prvi nastup upisao je tek u sedmom kolu kada je ušao s klupe protiv Middlesbrougha kada je Norwich slavio rezultatom 1:0 upisavši tako tek drugu pobjedu u sezoni. U tim trenucima Norwich je bio čak 17. na tabeli koja broji 24 tima.

Od tog sedmog kola do danas, ekipa je u 14 mečeva upisala čak 11 pobjeda, dva remija i samo jedan poraz te je prva na tabeli. Vrančić je u tim mečevima tri puta bio starter, dok je 10 puta ulazio s klupe. Trenutno ima 16 nastupa u svim takmičenjima pri čemu je postigao tri gola i upisao dvije asistencije. Da je sve važnija karika u Norwichu, pokazuje činjenica da je Vrančić u posljednja dva kola bio strater te da je u posljednjem kolu postigao gol u pobjedi nad Boltonom (3:2).

Rezultate Norwicha s posebnim guštom prati i trener Liverpoola Jurgen Klopp koji je otkrio da među prvim rezultatima koje želi provjeriti, budu rezultati Kanarinaca. Jasno, razlog je što je mnogo "njemačkih veza" između Kloppa i Norwicha. Trener je Nijemac i čak devet igrača ima njemačko državljanstvo.

"Trenirao sam mnogo njihovih igrača. Moriz Leitner je bio fenomenalan za mene, ali ne radi se samo o njemu. Mario Vrančić je bio moj igrač. On je bio moj Mario Gotze u Mainzu, sa 17 godina bio je u kadru. Njega poznajem godinama i on je dobar prijetalj mog sina", kazao je Klopp.

Vrančić je u Norwich stigao iz Darmstadta, a ranije je igrao za Paderborn te, među ostalim, za rezerve Borussije Dortmund i za Mainz. Nastupao je za omladinske selekcije Njemačke, a posljednji nastup za BiH upisao je u martu 2017. godine u prijateljskoj utakmici protiv Albanije kada su Zmajevi u gostima slavili rezultatom 2:1.